Maia Sandu, la lansarea Planului de Acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2021-2024: „Lupta cu corupția rămâne o prioritate”

Marcela Meglei
19/04/2021

Președinta Maia Sandu a avut luni o întrevedere cu secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, la lansarea Planului de Acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2021-2024. În discursul său, șefa statului a reiterat că lupta cu corupția rămâne o prioritate pentru mandatul său.

„Din 2012, Consiliul Europei și Moldova și-au structurat cooperarea în cadrul unor Planuri de acțiuni multianuale cu intervenții în anumite domenii-cheie. Și, în pofida unor regrese și a tensiunilor politice, primele două Planuri de acțiuni au obținut rezultate bune în sectoarele de intervenție. Cel de-al treilea Plan de acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova - documentul pe care îl lansăm astăzi - va continua în direcția stabilită de eforturile precedente.

Lupta împotriva corupției și reforma justiției sunt prioritatea numărul unu al acestei foi de parcurs. Precum știți, acestea reprezintă, de asemenea, și prioritățile mele pentru Republica Moldova. Apreciez proiectele incluse în Planul de acțiuni care au drept scop creșterea responsabilității și independenței sistemului judecătoresc și dezvoltarea capacității instituțiilor de drept de a lupta cu corupția și spălarea banilor. 

Acest plan nou va continua eforturile de îmbunătățire a legislației și practicii electorale, a legislației și practicilor ce guvernează internetul și mass-media, precum și cele de combatere a violenței împotriva femeilor și copiilor”, a declarat Maia Sandu.

Maia Sandu se va întâlni la Strasbourg cu președintele Adunării Parlamentare a CoE (APCE), Hendrik Daems, președintele Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), Robert Spano, comisarul pentru Drepturile Omului, Dunja Mijatovic, președintele Congresului Autorităților Locale și Regionale al CoE, Leendert Verbeek, președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, și viceguvernatorul Băncii de Dezvoltare a CoE, Carlo Monticelli.

Marcela Meglei
19/04/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii