Maia Sandu: „O clasă politică coruptă nu poate să facă reforma justiției”

Irina Odobescu
16/07/2021
Foto: Maia Sandu via Facebook

Președinta Maia Sandu a spus, joi seara într-o emisiune la postul public de televiziune, că reforma justiției nu poate fi înfăptuită cu o clasă politică coruptă, iar „majoritatea PAS este o șansă pentru R. Moldova”. Sandu a mai vorbit și despre necesitatea angajării oamenilor competenți în instituțiile de stat, ca acestea să funcționeze eficient. 

Prin votul cetățenilor, mai zice Sandu, s-a pus punct unei crize politice și au fost create premize pentru schimbare. Acum PAS are sufiecient sprijin popular să realizeze tot ce a promis. Sandu și-a exprimat toată încrederea că acest lucru se va întâmpla, chiar dacă sunt multe probleme soluționat în R. Moldova. 

„Anul trecut oamenii m-au sprijinit pentru că am venit cu un program de curățare a sistemului de corupție, un program de reformă a justiției. La alegerile parlamentare oamenii au reconfirmat sprijinul lor pentru acest program. Cetățenii își doresc să fie respectată legea. Acum este rândul celor aleși în Parlament, celor care vor ajunge în Guvern și eu împreună cu echipa prezidențială, să muncim pentru reformare”, a spus Maia Sandu la aceeași emisiune de la postul public de televiziune. 

„O clasă politică coruptă nu poate să facă reforma justiției. Ce am văzut noi până acum au fost încercări de mimare a reformei justiției. Oamenii care au fost implicați în acte de corupție nu pot să facă aceste reforme, iar acum lucrurile sunt altfel. În acest Parlament au intrat suficient de mulți oameni onești, astfel încât să poată să aprobe legi”, a mai spus Sandu.

Președinta a subliniat că cea mai mare problemă a fost corupția electorală. Pentru a soluționa acest lucru, președinta propune modificări legale pentru pedepse mai aspre în cazul cumpărării  voturilor, cât și pentru finanțarea ilegală și netransparentă a partidelor. Noul legislativ ar urma să modifice și unele legi care nu stipulează clar care instituții trebuie să ia decizii în unele situații. 

Corupția în stat începe de la corupția din partidele Politice, zice Sandu. „Ori PAS, la formarea căruia am participat se finanțează corect și transparent, ceea ce nu putem să spunem despre toate partidele. Am anumite suspiciuni în raport cu anumite lucruri ce țin de activitatea Procuraturii Generale. Noi nu ne putem permite instituții care nu muncesc”, a mai concretizat președinta. 

Irina Odobescu
16/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii