Maia Sandu: „Presa liberă este o valoare fundamentală pentru o societate care se vrea dreaptă și deschisă, construită pe principiile democrației”

Anticoruptie.md
04/05/2021
CIJM

De Ziua Mondială a Libertății Presei, care este marcată la 3 mai, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a mulțumit jurnaliștilor și instituțiilor media care stau la straja acestui drept firesc și îi ajută pe oameni să se informeze din surse obiective.

„Presa liberă este o valoare fundamentală pentru o societate care se vrea dreaptă și deschisă, construită pe principiile democrației și ale legalității. Aceasta este societatea pe care ne-o dorim cu toții și mă bucur că în țara noastră, în pofida tuturor impedimentelor, există multe instituții media atașate acestor valori. Datorită lor se pune presiune pe autorități și se schimbă destine - și asta înseamnă să fii, cu adevărat, Puterea a patra”, se spune în mesajul președintei Maia Sandu.

Șefa statului a menționat că rolul mass-media este de a informa obiectiv și corect despre lucrurile ce se întâmplă în jur și care sunt importante pentru oameni - fie că vorbim de instituțiile publice sau de inițiativele private, fie că vorbim de sănătate, cultură, justiție sau viața politică. „În baza acestor informații oamenii iau decizii importante pentru ei. Iar astăzi, pe timp de pandemie, informarea obiectivă și corectă devine cu atât mai importantă, cu cât înseamnă sănătate și vieți salvate. De aceea, a fi jurnalist înseamnă și multă responsabilitate. Într-o lume bântuită de falsuri, propagandă și dezinformare, capacitatea de a discerne și de a nu dăuna publicului tău devine una dintre calitățile principale ale celor care fac presă”, a afirmat Maia Sandu.

De asemenea, Președintele Republicii Moldova a spus că misiunea autorităților în raport cu presa rămâne să asigure libertatea instituțiilor media; să garanteze condiții echitabile pentru lansarea și funcționarea lor, inclusiv din perspectiva economică; să asigure transparența instituțională și accesul la informație; să protejeze și să consolideze drepturile jurnaliștilor, astfel încât niciun jurnalist din țara noastră să nu se teamă că va fi persecutat pentru cuvântul scris. 

„Aceasta este adevărata libertate a presei și este una în beneficiul tuturor”, a încheiat șefa statului.

Anticoruptie.md
04/05/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii