Maia Sandu urmează să dizolve Parlamentul. Curtea Constituțională a constatat circumstanțe care justifică dizolvarea legislativului

Ilie Gulca
15/04/2021

Curtea Constituțională a constatat, joi, circumstanțe care justifică dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova. Astfel, președinta Maia Sandu urmează să dizolve Parlamentul și să anunțe data la care urmează să fie organizate alegerile parlamentare anticipate.

„Curtea Constituțională hotărăște: Se constată drept circumstanță care justifică dizolvarea Parlamentului – imposibilitatea formării Guvernului”, a menționat președinta Curții Constituționale, Domnica Manole.

Pe 30 martie, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a depus la Curtea Constituțională sesizarea privind constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului.

În textul sesizării se menționează că „la 25 martie 2021, s-a constatat termenul de 45 de zile și cea de-a doua tentativă de formare a Guvernului, ceea ce constituie temei de dizolvare a Parlamentului în sensul art. 85 alin. (2) din Constituție”.

Trebuie subliniat faptul că Parlamentul nu poate să fie dizolvat în condițiile unei stări de urgență. 

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a contestat la Curtea Constituțională Hotărârea privind instituirea stării de urgență. Despre acest lucru a anunțat, pe 8 aprilie, deputatul acestei formațiuni, Sergiu Litvinenco. 

Starea de urgență a fost instituită pe 31 martie pentru 60 de zile, după ce actuala majoritate parlamentară a invocat situația gravă provocată de Pandemia de Covid-19.

Ilie Gulca
15/04/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii