Majoritatea parlamentară a boicotat ședința Parlamentului. Pavel Filip a rămas cu discursul nerostit

Anticoruptie.md
03/10/2016
sursa foto: CIJM

Anunțată cu două ore înainte de a fi organizată, ședința de astăzi a Parlamentului, la care urma să fie dezbătută moțiunea de cenzură depusă de opozițiem s-a încheiat înainte de a începe. Președintele Parlamentului a constatat că lipsește cvorum pentru desfășurarea ședinței. Fotoliile deputaților din majoritatea parlamentară au rămas goale, aceștia alegând să boicoteze ședința la care premierul pentru care au votat urma să explice deputaților motivele pentru care a decis să pună în responsabilitatea cetățenilor întoarcerea banilor acordați de stat în calitate de garanție bancară Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank.

Cu discursul în mâini, premierul Pavel Filip a declarat jurnaliștilor că regretă că nu a putut să îl citească în fața deputaților, mai ales că a lucrat mult la el. Totuși, premierul a fost de acord cu decizia colegilor din majoritatea parlamentară „de a nu le oferi platformă celor din opoziție pentru showuri politice”. „Cei care au semnat această moțiune au toți cozile băgate în BEM. PCRM și cei de la PSRM, care s-au desprins de la comuniști, au pus la cale primele scheme de la BEM. Apoi, în 2009, PLDM a avut controlul total asupra băncii și au beneficiat de banii de la această bancă pentru a finanța posturi TV și campaniile electorale. Atunci ei nu își făceau griji că banii vor fi puși pe urmerii cetățenilor”, i-a apostrofat premierul. Oficialul a recunoscut că asumarea răspunderii Guvernului pentru această lege și altele din pachetul adoptat la începutul săptămânii trecute reprezintă o precondiție a FMI.

Liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a criticat modul în care a fost deturnată ședința Parlamentului și a sugerat că socialiștii vor veni cu o nouă moțiune. „Ce s-a întâmplat astăzi este o ilegalitate, proiectul moțiunii nu a fost avizat de Comisia juridică, numiri și imunități. În plus, legea spune clar, ziua de luni este zi de vizite în teritoriu pentru deputați. Ședințele Parlamentului sunt organizate joi și vineri. Ne vom adresa Curții Constituționale”, a declarat Dodon.

La ședința de astăzi a Legislativului au venit și câteva zeci de persoane pentru a protesta împotriva acțiunilor Guvernului Filip. Oamenii au cerut demisia actualului Executiv pentru faptul că a ales cea mai simplă soluție pentru a recupera banii furați de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

Anticoruptie.md
03/10/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii