Majoritatea parlamentară a votat un proiect de revizuire a Constituţiei, elaborat de fosta guvernare. De ce nu au votat socialiştii

Anticorupţie.md
16/09/2021

Majoritatea parlamentară a votat, joi, cu 56 de voturi, un proiect de modificare a Constituţiei, elaborat şi înregistrat la finele anului trecut de către fosta guvernare socialistă. Deputaţii Blocului BCS nu au votat pentru proiectul promovat de ei înşişi, care are drept scop consolidarea independenței sistemului judecătoresc, aceştia boicotând şedinţa.

Amendamentele la Constituţie votate de către deputaţii PAS în prima lectură au fost preluate de la Guvernul condus de Ion Chicu. „Adoptarea respectivului proiect de lege va consolida independența puterii judecătorești. Proiectul a fost consultat cu Consiliul Europei, Uniunea Europeană, Comisia de la Veneția şi alte structuri Chiar dacă inițiativa aparține Guvernului precedent, dat fiind faptul că este o inițiativă benefică”, a argumentat ministrul Justiţiei,
Sergiu Litvinenco

Unul din principalele amendamente este excluderea termenului iniţial de 5 ani pentru numirea în funcţie a judecătorilor. Astfel, judecătorii vor fi numiți din start până la atingerea plafonului de vârstă. Totodată, judecătorii nu vor mai beneficia de imunitate generală, ci doar funcţională.

Judecătorii de la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) nu vor mai fi numiţi în funcţie de către Parlament, dar de şeful statului. Urmează să fie exclusă vechimea în muncă pentru candidaţii la funcţia de judecător în CSJ.

O serie de reforme sunt prevăzute şi pentru Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Astfel, CSM va deveni prin Constituţie garant al independenţei puterii judecătoreşti, din consiliu vor fi excluși cei 3 membri de drept – ministrul justiției, procurorul general și președintele CSJ. CSM va fi constituit din 12 membri – 6 membri judecători aleși de adunarea generală a judecătorilor și 6 membri non-judecător, aleși de Parlament. Membrii non-judecători vor fi confirmați cu votul a 3/5 pentru un mandat de 6 ani și cel mult 2 mandate (12 ani). Membrii non-judecători vor putea deveni nu doar “profesori-titulari”, ci și alte persoane din societatea civilă (în sensul larg al termenului). De asemenea, acești membri nu pot fi afiliați politic, iar semnificația termenului dat, dincolo de simpla calitate de membru de partid, va fi detaliată la nivelul legii organice.Membrii CSM vor putea fi revocați din motive disciplinare.


 

Anticorupţie.md
16/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii