Mandatul lui Alexandru Tănase la Curtea Constituţională a expirat. Un fost ministru în Guvernul Tarlev îi va lua locul de judecător

Anticoruptie.md
03/05/2017
Victoria Iftodi la şedinţa Guvernului în decembrie 2016. Captură Ziarul Naţional.

Victoria Iftodi, care în ultimele luni a fost membră a Consiliului de Integritate al Autorităţii Naţionale de Integritate, a fost desemnată în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale. Candidatura a fost aprobată în cadrul şedinţei Cabinetului de miniştri de miercuri, 3 mai. 

Victoria Iftodi a fost propusă la această funcţie de o comisie a cărei preşedinte este ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari. În cursă s-au înscris doar doi candidaţi, cel de-al doilea fiind Mihai Corj care a participat şi anterior la un concurs pentru postul de magistrat la Curte.

În cadrul şedinţei de Guvern, ministrul Vladimir Cebotari a precizat că mandatul judecătorului Alexandru Tănase, care a ocupat funcţia de preşedinte al Curţii Constituţionale, a expirat pe 8 aprilie, iar astăzi este ultima zi în care Guvernul trebuia să numească un nou judecător.  

Victoria Iftodi a deținut funcția de ministru al Justiției în Guvernul Tarlev, în perioada 2005-2006. Ulterior, ea a fost ambasadoarea Republicii Moldova în Franța, dar și reprezentanta ţării pe lângă UNESCO.

La sfârşitul lunii decembrie 2016, Victoria Iftodi a fost desemnată de Guvern în calitate de membru al Consiliului de Integritate al Autorităţii Naţionale de Integritate. Propunerea a venit din partea ministrului Justiției, Vladimir Cebotari, care a afirmat că aceasta a fost cea mai bună candidatură care putea fi găsită.

În iulie 2016, Guvernul a aprobat candidatura lui Veaceslav Zaporojan la funcția de judecător la Curtea Constituțională, post care a fost vacant aproape un an și jumătate. Candidatura magistratului a fost selectată încă în noiembrie 2015, în urma unui concurs desfășurat de către o comisie specială instituită de Guvernul Streleț. Anterior, membrii acestei comisii au expediat mai multe scrisori premierului Pavel Filip şi Cabinetului de miniştri prin care solicitau să adopte cât de curând o decizie privind candidatura lui Veaceslav Zaporojan. 

În opinia lui Ion Guzun, expert la Centrul de Resurse Juridice din Moldova, ultimul concurs organizat pentru selecția candidatului la funcția de judecător al Înaltei Curți a fost superficial în comparație cu cele desfășurate până acum. „Anterior, candidații la această funcție aveau proba scrisă, proba interviului etc. Acum e doar în baza dosarului și informațiilor de la Serviciul de Informaţii şi Securitate, Procuratura Generală, Centrul Naţional Anticorupţie și Autoritatea Naţională de Integritate. Dar nimeni nu a explicat care sunt meritele pentru a fi judecător la Curtea Constituțională, una din cele mai înalte ân stat. Sau, de ce doamna Iftodi, numită recent în Consiliul de Integritate, nu poate să-și ducă mandatul până la sfârșit”, potrivit juristului.

Victoria Iftodi va avea un mandat de şase ani. Anterior, Ministerul Justiţiei a propus un proiect de lege pentru modificarea Constituției potrivit căruia Curtea Constituțională urma să aibă șapte judecători, și nu șase, iar mandatele magistraților ar putut fi de nouă ani. Totodată, mandatele actualilor judecători constituționali urmau să fie prelungite cu trei ani pentru a evita „plecarea simultană a unui număr mare de judecători, precum și întru asigurarea continuității instituționale”, așa cum explică autorii proiectului. Unii experți au calificat această prevedere drept discutabilă. 

Anticoruptie.md
03/05/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii