Marin Maxian: „Nu este stabilită de lege ca și încălcare transportarea alegătorilor către secția de votare”

Irina Odobescu
11/07/2021
Foto: CIJM

Inspectoratul General de Poliție (IGP) a înregistrat 106 sesizări de la orele 07:00 – 16:00 în ziua alegerilor. Poliția a fost sesizată în multiple cazuri de transportare organizată a cetățenilor. Totodată, au fost raportate șapte cazuri de bănuială rezonabilă de corupere a alegătorilor în Bender, Drochia, Edineț, Strășeni. În trei cazuri e vorba despre împiedicarea exercitării dreptului electoral, iar în alte două -  despre deteriorarea ștampilei.

„Poliția a documentat trei cazuri de transportare a alegătorilor. Pe fiecare caz în parte se acumulează materialul probatoriu. Nu este stabilită ca și încălcare transportarea alegătorilor către secția de votare. Aceasta nu este o infracțiune. Lipsa de faptă ilicită nu poate să constituie acțiuni ilegale. Poliția este obligată să examineze toate sesizările. Orice solicitare de stopare a transportării organizate trebuie să conțină fapta ilicită”, a explicat Maxim Maxian, șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției.

Maxian a subliniat că legea nu stabilește că transportarea alegătorilor este o încălcare. „Emoțiile, deducțiile sau faptul că patru cetățeni au închiriat un automobil nu este o infracțiune. Acolo unde sunt elemente de corupere, determinări și influențe psihologice, acolo intervine poliția. Toate cazurile care au fost sesizate sunt examinate de poliție. Trebuie propuse reglementări la nivel legislativ”, a mai spus Maxian. 

Printre ilegalitățile prezentate de IGP se numără fotografierea buletinelor de vot, agitație electorală în ziua votării, deteriorarea unui afișaj electoral și nerespectarea regulilor antiepidemice.

Irina Odobescu
11/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii