Marin Maxian: „Nu este stabilită de lege ca și încălcare transportarea alegătorilor către secția de votare”

Irina Odobescu
11/07/2021
Foto: CIJM

Inspectoratul General de Poliție (IGP) a înregistrat 106 sesizări de la orele 07:00 – 16:00 în ziua alegerilor. Poliția a fost sesizată în multiple cazuri de transportare organizată a cetățenilor. Totodată, au fost raportate șapte cazuri de bănuială rezonabilă de corupere a alegătorilor în Bender, Drochia, Edineț, Strășeni. În trei cazuri e vorba despre împiedicarea exercitării dreptului electoral, iar în alte două -  despre deteriorarea ștampilei.

„Poliția a documentat trei cazuri de transportare a alegătorilor. Pe fiecare caz în parte se acumulează materialul probatoriu. Nu este stabilită ca și încălcare transportarea alegătorilor către secția de votare. Aceasta nu este o infracțiune. Lipsa de faptă ilicită nu poate să constituie acțiuni ilegale. Poliția este obligată să examineze toate sesizările. Orice solicitare de stopare a transportării organizate trebuie să conțină fapta ilicită”, a explicat Maxim Maxian, șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției.

Maxian a subliniat că legea nu stabilește că transportarea alegătorilor este o încălcare. „Emoțiile, deducțiile sau faptul că patru cetățeni au închiriat un automobil nu este o infracțiune. Acolo unde sunt elemente de corupere, determinări și influențe psihologice, acolo intervine poliția. Toate cazurile care au fost sesizate sunt examinate de poliție. Trebuie propuse reglementări la nivel legislativ”, a mai spus Maxian. 

Printre ilegalitățile prezentate de IGP se numără fotografierea buletinelor de vot, agitație electorală în ziua votării, deteriorarea unui afișaj electoral și nerespectarea regulilor antiepidemice.

Irina Odobescu
11/07/2021Become a Patron!

Comentarii