Marine Le Pen este investigată pentru finanțarea ilegală a campaniei electorale din 2022

Ilie Gulca
09/07/2024
Marine Le Pen. Foto: www.france24.com

Procurorii francezi au demarat o anchetă judiciară pe 2 iulie cu privire la suspiciuni de finanțare ilegală a campaniei lui Marine Le Pen în timpul alegerilor prezidențiale din 2022 în urma unei sesizări din partea Comisiei Naționale pentru Conturile Campaniei și Finanțarea Politică.

„Motivele care stau la baza demersului oamenilor legii francezi sunt un împrumut de la o persoană juridică unui candidat aflat într-o campanie electorală; acceptarea de către un candidat într-o campanie de împrumut de la o persoană juridică; deturnarea bunurilor de către persoane care exercită funcții publice; fraudă comisă împotriva unei persoane publice; fals și uz de fals”, a precizat BFMTV, citând o sursă de încredere.

În timpul alegerilor, candidaților li se interzice să depășească limita de cheltuieli stabilite de lege. Comisia Națională pentru Conturile Campaniei și Finanțarea Politică (CNCCFP) examinează conturile de campanie ale fiecărui candidat.

Dacă candidații au respectat regulile stabilite, statul le rambursează o parte din aceste costuri de campanie. Însă în cazul în care candidații nu au respectat regulile, CNCCFP poate să reducă rambursarea acordată de stat și, dacă este cazul, poate lua măsuri legale pentru investigare.

Pe această bază, CNCCFP a emis un raport Parchetului din Paris, în temeiul articolului 40, cu privire la contul de campanie al lui Marine Le Pen în timpul alegerilor prezidențiale din 2022.

Ancheta asupra Marinei Le Pen a devenit cunoscută la scurt timp după alegerile parlamentare din Franța, care au avut loc în două tururi pe 31 iunie și 7 iulie. Partidul de extremă dreaptă Adunarea Națională a câștigat primul tur al alegerilor, dar a ajuns pe locul trei.

De-a lungul carierei sale, Marine Le Pen a candidat pentru funcția de președinte al Franței de trei ori: în 2012, 2017 și 2022. În ultimele două campanii, ea a ajuns în al doilea tur de scrutin, dar în ambele cazuri a pierdut în fața lui Emmanuel Macron.

În septembrie 2023, procuratura din Paris a început o anchetă împotriva Marinei Le Pen și a altor membri ai Adunării Naționale pentru folosirea abuzivă a fondurilor UE. Potrivit anchetatorilor, Le Pen și alți membri ai partidului au folosit banii alocați asistenților deputaților Parlamentului European pentru a plăti munca personalului partidului.

Adunarea Națională a anunțat în septembrie 2023 că a rambursat înainte de termen un împrumut primit în 2014 de la Prima Bancă Ceho-Rusă (Первый Чешско-Российский банк). Din cauza acestui împrumut, oponenții politici au acuzat constant partidul că are legături cu Kremlinul.

În 2014, Frontul Național, numele partidului de atunci, a primit un împrumut de 9 milioane de euro de la Prima Bancă Ceho-Rusă. Această bancă a fost înființată în 1996 cu scopul de a deservi afacerile în comerțul exterior și proiectele de investiții ale Federației Ruse și Republicii Cehe și de a furniza servicii bancare companiilor care participă la relațiile economice externe ruso-cehe, precum și întreprinderilor ruse și organizații create cu participarea capitalului ceh.

Ilie Gulca
09/07/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii