Mașinile de lux ale secretarilor de stat

Mariana Colun
24/09/2018
Foto: colaj CIJM

Fiecare al patrulea secretar de stat din Guvernul Filip și-a cumpărat anul trecut câte o mașină. Majoritatea dintre ei au scos din buzunar zeci de mii de euro pentru a se plimba în bolizi, valoarea cărora depășește cu mult veniturilor lor lunare. Unii însă au indicat cifre de zeci de mii de lei în dreptul unor autoturisme care costă de câteva ori mai mult.

Foto-simbol: Toyota Land Cruiser Prado

Secretarul de stat care a dat în 2017 cei mai mulți bani pentru un automobil este Boris Gîlca, secretar general de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. El a devenit proprietarul unei Toyota Prado nou-nouțe pentru care a plătit 653.000 de lei. O parte din acești bani, 420.000 de lei, demnitarul i-a obținut din vânzarea unui alt automobil, Toyota Prado, fabricat în 2012. Precizăm că Boris Gîlca este secretar general de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale din octombrie 2017. Până a reveni într-o funcție publică, Gîlca a condus o clinică privată. În 2015, el a fost consilier principal de stat al prim-ministrului în domeniul ocrotirii sănătății și dezvoltării sociale, în 2015-2016 – viceministru la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, iar în 2016 – șef de cabinet al viceprim-ministrului pe domeniul social. Anterior, timp de 15 ani, a lucrat în cadrul Organizației Națiunilor Unite ca reprezentant al Fondului ONU pentru Populaţie în Republica Moldova.

Foto-simbol: Hyundai Santa Fe

Mihail Căpățînă, un alt secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, a schimbat anul trecut un automobil pe altul. A vândut un Hyundai Santa Fe cu 401.000 de lei ca să-și cumpere altă mașină de același model, cu circa 603.000 de lei. Mihail Căpățînă a fost anterior secretar general la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a lucrat în cadrul Institutului de Politici și Reforme Europene și a mai fost șef de cabinet al vicepreședintelui Parlamentului.

Foto-simbol: Toyota RAV4

O mașină nouă și-a cumpărat anul trecut și Tatiana Molcean, colega lui Mihail Căpățînă de la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Chiar dacă nu are nici terenuri, nici casă și nici apartament, Molcean a decis în 2017 să își cumpere o Toyota RAV4 fabricată în același an. Pentru această bijuterie pe roți, funcționara de la externe a scos din buzunar peste 440.000 de lei. Precizăm că Tatiana Molcean a lucrat doar la Ministerul de Externe.

O sumă similară, mai exact, 21.700 de euro, a cheltuit în 2017 Radu Burduja, secretar general de stat la Ministerul Apărării, pentru un BMW. Până a fi numit ca secretar general de stat al Ministerului Apărării (octombrie 2017), Burduja a fost reprezentant al Republicii Moldova la NATO.

Foto-simbol: Lexus ES 300h

Dorin Purice, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne, a devenit anul trecut proprietarul unui Lexus ES 300h, fabricat în 2014. Mașina a fost cumpărată cu 15.900 de euro. Până a deveni secretar de stat, Dorin Purice a fost viceministru al Afacerilor Interne, iar în perioada 2012–2016 – șef al Departamentului Poliţiei de Frontieră. Anterior, în perioada 2011-2012, Dorin Purice  a activat în calitate de expert internațional pe probleme vamale și management al frontierelor, în cadrul Misiunii UE pentru Stabilirea şi Asigurarea Normelor de Drept (EULEX) în Kosovo. Dorin Purice a precizat pentru Anticoruptie.md că retribuția pe care a avut-o în misiunea internațională din Kosovo îi permite să-și procure o mașină de de marca respectivă. Automobilul respectiv nu a fost procurat din salon, a mai precizat secretarul de stat.     

Foto-simbol: Mercedes W 221

Anatolie Munteanu, secretar general de stat la Ministerul Justiției, s-a primenit anul trecut cu două autoturisme – un VAZ din 1984, care ar costa 1.000 de lei și pe care l-ar avea în posesie, și un Mercedes W 221 din 2007 pentru care ar fi achitat 202.000 de lei. Tot în 2017 demnitarul a luat un credit în mărime de 74.000 de lei, pe care trebuie să îl întoarcă până în 2022 cu o dobândă de 9,9%. Înainte de a deveni secretar general de stat la Ministerul Justiției, Anatolie Munteanu a fost avocat parlamentar și director al Centrului pentru Drepturile Omului între 2008 și 2015, iar din 18 mai 2016 a deținut funcția de viceministru al Justiției.

Foto-simbol: Skoda Octavia 2009

Și Vitalie Tarlev, secretar de stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii, și-a cumpărat anul trecut o Skoda Octavia din 2009. Tarlev a scos din buzunar 126.000 de lei pentru noua achiziție. El lucrează la stat din 1997.

Foto-simbol: Honda Montesa

Secretarul general al Guvernului, Lilia Palii, a devenit anul trecut proprietara unei motociclete de model Honda Montesa din 2009 contra sumei de 77.000 de lei. Lilia Palii a lucrat toată viața în sectorul public, cu o pauză de cinci ani, între 2000 și 2005, când a fost manager de proiect la PNUD Moldova.

Foto-simbol: Renault Grand Scenic

De partea cealaltă, Alexandru Larionov, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne, și Rodica Scutelnic, secretar de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, au raportat în declarațiile lor de avere că au plătit pentru mașinilor lor câte 10.000 de lei.

Toyota Auris

Alexandru Larionov și-a cumpărat un Renault Grand Scenic din 2011. Un astfel de automobil costă pe piață între 7.000 și 9.000 de dolari, în funcție de dotări. La rândul său, Rodica Scutelnic și-a cumpărat o Toyota Auris din 2012. Potrivit site-urilor de profil, un astfel de autoturism costă aproximativ 9.000 de dolari, în funcție de starea mașinii.

Mariana Colun
24/09/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii