Medicii din Republica Moldova oferă ajutor României în lupta cu coronavirusul. 32 de moldoveni vor activa două săptămâni la un spital din Iași

Irina Odobescu
18/10/2021
Foto: Guvern via Facebook

Republica Moldova dă o mână de ajutor României pentru a contribui la tratamentul pacienților infectați cu noul coronavirus. Minisunea umanitară va dura două săptămâni, cu implicarea a 22 de medici și 10 paramedici din Republica Moldova.

În perioada 18-31 octombrie, 32 de lucrători medicali din Republica Moldova vor activa în cadrul spitalului modular din Lețcani, județul Iași, România. Echipa pleacă peste Prut după ce situația pandemică din România s-a agravat în ultimele zile, țara fiind la moment pe primul loc în lume după numărul de decese zilnice, cauzate de COVID -19. 

„Spitalele din România sunt copleşite de numărul de pacienţi de COVID-19.  În această situație extrem de gravă, Guvernul Republicii Moldova vine cu un gest simbolic, deoarece înțelegem că e necesar de a uni forțele pentru că, mai mult ca oricând, personalul medical și sistemul sanitar al României au nevoie de ajutor. Solidaritatea și responsabilitatea sunt cruciale în aceste momente, reprezentând principiile pe care se bazează Uniunea Europeană”, a declarat premierul Natalia Gavrilița.

Cei 11 medici și 11 asistenți/asistente medicale, care pleacă luni în misiune sunt din cadrul,  Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Institutului de Medicină Urgentă, spitalelor raionale Glodeni, Dondușeni și Stefan Vodă. Majoritatea acestora sunt specialiști în terapie intensivă și toți au experiență de tratament a pacienților cu COVID-19. Membrii celor 2 echipe de paramedici SMURD sunt angajați ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, subdiviziunile Chișinău și Bălți. Împreună cu aceștia pleacă spre Iași și 3 autospeciale din Chișinău, Bălți și Ungheni. 

Precizăm că în luna mai 2020, o echipă din 40 de medici și asistenți/asistente au activat în spitalele din Republica Moldova. Tot în luna mai 2020, România a donat 20 de camioane cu echipament medical. În februarie 2021, țara noastră a beneficiat de loturi de echipamente medicale de protecție pentru personalul medical (măști, combinezoane, mănuși) valoarea totală ridicându-se la circa 2,3 milioane de euro. Totodată, România a donat Republicii Moldova circa 500.000 de doze de vaccinuri AstraZeneca și Pfizer

 

 

Irina Odobescu
18/10/2021Become a Patron!

TestRapid

Comentarii