Medicul acuzat de malpraxis în cazul micuței Delia riscă trei ani de închisoare

Anticoruptie.md
30/09/2016
Sursa foto: e-sanatate

Un ginecolog-obstetrician de la spitalul privat „Medpark” din Capitală va compărea în fața judecătorilor, fiind acuzat de procurori de încălcarea din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale, care a cauzat decesul pacientei.

Este vorba despre tragicul caz al micuței Delia Berari, născută pe 25 iulie 2012. Potrivit procurorilor, din cauză că medicul a intervenit târziu pentru nașterea fetiţei prin cezariană, a avut loc lezarea cerebrală definitivă a copilului nou-născut, care a suferit „Asfixie severă de gradul III. Asfixie obstetricală gravă. Epilepsie simptomatica cu accese parţiale, retard psiho-motor sever”. Toate acestea au determinat infirmitatea micuței și decesul ei peste trei ani.

Într-un comunicat de presă, Procuratura Generală anunță că pentru elucidarea celor întâmplate procurorii au dispus inițial efectuarea expertizei medico-legale. În concluzia Centrului de Medicină Legală de la Chişinău se arată însă că nu există culpa medicilor în acest caz. Procurorii au dispus efectuarea aceleiaşi expertize de către Institutul Naţional de Medicină Legală din Bucureşti, care a apreciat că decesului fetiţei a survenit ca urmare a complicaţiei finale a leziunilor cauzate la naştere, iar între deficienţele în acordarea îngrijirilor medicale şi consecinţele care au condus la decesul copilului, există o legătură de cauzalitate directă.

Procurorii i-au înaintat medicului învinuirea, aceasta având interdicţia de a părăsi localitatea. Ginecologul nu își recunoaște vina. Potrivit Codul penal, infracțiunea de care este acuzat medicul  prevede o pedeapsă cu închisoare de până la trei ani cu sau fără privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Pe 28 septembrie curent, Curtea Supremă de Justiție a emis o hotărâre definitivă în cazul intentat de părinții Deliei  împotriva instituției medicale. Judecătorii s-au expus în favoarea familiei Berari și a obligat spitalul internațional „Medpark” să plătească despăgubiri materiale și morale în valoare de peste un milion de lei, a scris portalul Sănătate info.

Delia, fetița soților Berari, a decedat la sfârșitul anului trecut, după mai multe zile de comă, iar părinții au decis adunci să doneze oganele micuței pentru a salva alți trei copii. Fetița a suferit la naștere traume grave, dezvoltând paralizie cerebrală, probleme de vedere și de auz, fiind nevoită să se alimenteze printr-o sondă. Prin hotărârea emisă pe 28 septembrie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a menținut decizia Curții de Apel Chișinău și a obligat instituția medicală să le plătească părinților Deliei despăgubiri morale și materiale în valoare de peste un milion de lei.

Anticoruptie.md
30/09/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii