Medicul Ciubotaru denunță temerile unor angajați ai Spitalului Clinic Republican privind pericolul unor focare de COVID-19 în cadrul acestei instituții

Ilie Gulca
22/10/2020

Doctorul Anatol Ciubotaru a fost demis, din nou, de către ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, după ce Curtea Supremă de Justiție a emis o decizie prin care a obligat Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” să îl repună în funcția de director. Medicul semnalează îngrijorările colegilor săi de la instituția medicală cu pricina privind apariția mai multor focare de COVID.

„Vineri, 16 octombrie, ora 19.30, a fost publicată decizia Curții Supreme de Justiție prin care am fost restabilit în funcția de director al Spitalului Clinic Republican. Luni, 19 octombrie, ora 8.00, am fost invitat la minister, unde secretarul de stat [Alexandru] Holostenco mi-a explicat că ei recunosc decizia instanței supreme (de parcă aveau și alte opțiuni)”, a anunțat medicul pe pagina sa de Facebook.  

„[Holostenco] mi-a înmânat un ordin al ministrei emis sâmbătă, 17 octombrie, prin care am fost repus în toate drepturile și prin care s-a dispus achitarea retroactivă a salariului de către Spitalul Clinic Republican pentru perioada absenței de la serviciu. [Totodată, prin același ordin] m-au concediat, din nou, în legătură cu expirarea, la 18 octombrie, a contractului meu.”

Medicul se întreabă dacă instanța supremă a amânat intenționat, timp de patru luni, adoptarea soluției evidente și legale de restabilire a sa în funcție până la expirarea contractului.

El a depus o cerere prin care a solicitat prelungirea contractului ca să nu trebuiască să fie plătit pentru cât a lipsit, ci pentru munca pe care o poate presta efectiv o perioadă echivalentă.

„Pentru mine valorificarea dreptului la muncă înseamnă, în primul rând, posibilitatea de a munci”, și-a explicat el demersul.

„Astfel, continuă medicul, obligat de ministră să mă plătească, spitalul nu va fi nevoit să suporte cheltuieli duble pentru funcția de director timp de aproape șapte luni. La cerere, am anexat și un plan de gestionare a situației legate de COVID pentru perioada în care contractul meu ar putea să fie prelungit.”

În ce privește temerile angajaților acestei instituții medicale pentru apariția mai multor focare de COVID, cauza posibilă ar putea fi, potrivit medicilor, izolarea precară a zonei COVID de secțiile pentru tratamentul altor pacienți.

„Probabil se mizează că virusul este bine educat, citește anunțul și refuză să se deplaseze prin tavanul perforat al spitalului și perdeaua de delimitare, incapabilă să asigure un pasaj igienic din zona contaminată spre cea curată.”

Medicul Anatol Ciubotaru a fost demis prima dată din funcția de director al Spitalului Clinic Republican în martie. Ministerul l-a acuzat atunci că ar fi organizat testarea a șase angajați ai Secției terapie intensivă la un laborator privat și nu ar fi dispus repetarea testelor în laboratorul de stat.

De partea cealaltă, Ciubotaru a acționat în judecată decizia ministerului, subliniid că a organizat testarea celor șase angajați la 23 martie, la solicitarea acestora, după ce unul dintre aceștia a acuzat febră și dureri de cap. 

Ilie Gulca
22/10/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii