DOC // Membri ai CSM au contestat hotărârea prin care le-au fost ridicate mandatele

Anticoruptie.md
01/10/2019
Foto: CIJM

Cinci membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), aleși acum doi ani din rândul judecătorilor, au contestat luni hotărârea Adunării Generale Extraordinare a magistraților din 27 septembrie, prin care le-au fost ridicate mandatele și solicită anularea deciziei.

Membrii CSM, Dorel Musteață, Nina Cernat, Anatolie Galben, Luiza Gafton și Petru Moraru, consideră decizia de revocare a lor drept una lovită de nulitate absolută, întrucât a fost luată în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor „convocate cu încălcarea vădită a prevederilor legale: fiind încălcată procedura de convocare a adunării, în lipsa unui temei legal, adunarea fiind nedeliberativă, cât și fiind încălcat dreptul majorității judecătorilor care au acordat votul de încredere membrilor CSM”.

Autorii contestației susțin că membrii CSM pot fi revocați doar cu numărul de voturi expuse pentru alegerea lor, iar pentru o parte din membrii CSM acest număr nu constituie nici jumătate din voturile cu care au fost aleși. În plus, potrivit celor cinci membri CSM semnatari ai contestației, „au fost lezate drepturile la mai mult de jumătate din judecătorii care au acordat votul de încredere membrilor CSM.

Amintim că peste 200 de magistrați moldoveni s-au prezentat, pe 27 septembrie, la Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor. Deși au anunțat inițial că adunarea nu va avea loc, din lipsă de cvorum, la trei ore de la începutul ședinței, s-a întrunit numărul necesar de magistrați ca ședința să fie una deliberativă. 

Astfel, în urma votului judecătorilor prezenți, șase membri ai CSM, aleși din rândul judecătorilor acum doi ani, au fost demiși. Pentru demiterea lui Dorel Musteață au votat 164 dintre cei 202 magistrați prezenți, iar 16 au votat împotrivă. Victor Micu a fost demis cu 118 voturi pro și 57 împotrivă, Anatolie Galben, cu 162 de voturi pro și 20 împotrivă, în timp ce Luiza Gafton, Petru Moraru și Nina Cernat au fost demiși cu câte 167 de voturi pro și 15, împotrivă. Și membrul supliant Anatolie Pahapol a fost demis, cu 155 voturi pentru și 18 împotrivă. Următoarea Adunare generală extraordinară a judecătorilor, în cadrul căreia urmează să fie aleși noi membri ai CSM, va avea loc la 25 octombrie.

Duelul dintre un grup de magistrați și CSM a început la 13 septembrie, când un grup din 87 de magistrați a cerut CSM să convoce, la 20 septembrie, Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor pentru ridicarea mandatelor celor pe care i-au ales anterior ca să îi reprezinte. Magistrații și-au argumentat gestul prin necesitatea reformării sistemului din interior.

„În considerarea faptului că autoadministrarea judecătorească este endogenă judecătorilor, resetarea și purificarea organelor ei de autoadministrare se impune imperios și imediat prin organele ei competente de autoadministrare, fiind necesară declanșarea din proprie inițiativă a procesului de auto-restructurare”, au invocat judecătorii.

CSM s-a opus solicitării, argumentând că ar fi vorba de o manipulare a majorității magistraților de un grup restrâns care urmărește anumite interese.

La 20 septembrie, un complet de judecată de la Curtea de Apel Chișinău, format din judecătoarele Angela Bostan, Ecaterina Palanciuc și Ala Malîi de la Curtea de Apel Chișinău, a obligat CSM să dea curs cererii magistraților de a convoca Adunarea Generală. La 24 septembrie, același complet de judecată a emis o încheiere prin care s-a decis convocarea Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor, la 27 septembrie, ora 10.00, în sediul Casei Sindicatelor.

La 26 septembrie, Curtea Supremă de Justiție a respins recursul depus de CSM împotriva Deciziei Curții de Apel Chișinău, din 20 septembrie, prin care Consiliul a fost obligat să convoace Adunarea Generală a Judecătorilor în ședință extraordinară. În același timp, CSM a lansat un apel către magistrați prin care îi anunță că nu există temei legal pentru a participa la această adunare.

Experții au comentat în contradictoriu situația creată, însă majoritatea consideră că se încearcă blocarea reformelor în justiție, inițiate de Guvernul Sandu.

Anticoruptie.md
01/10/2019

Comentarii