Membru al Curții de Conturi: „Achizițiile publice este cel mai vulnerabil domeniu din cele auditate”

Natalia Porubin
18/09/2015

Achizițiile publice este cel mai vulnerabil domeniu din cele auditate de Curtea de Conturi, iar oamenii de afaceri onești, care acționează conform legii, au șanse reduse să câștige o licitație. Declarația a fost făcută de Ecaterina Paknehad, membru al Curții de Conturi, în cadrul conferinței de lansare a proiectului  “Banii Publici sunt și Banii Mei”.

Potrivit ei, multe erori comise în procesul de achiziții sunt comise din cauza că angajații din acest domeniu nu sunt suficient de pregătiți. Totodată, în multe cazuri, încălcările de lege sunt regizate de persoanele implicate în proces. 

“În astfel de cazuri pachetul de documente este întocmit în mod corespunzător, este respectată procedura, termenii. Ulterior, în urma investigațiilor noastre, se constată că s-a lucrat intenționat în favoarea unui anumit antreprenor, căruia i-a fost «vândut» caietul de sarcini  încă până la declanșarea procedurii”, a mai spus Ecaterina Paknehad.  

Drept urmare, sumele care provin în urma abaterilor de ordin legislativ-normativ, a  deficiențelor la utilizarea mijloacelor și a patrimoniului, dar și a încălcărilor la organizarea contabilității se ridică la miliarde de lei, a menționat membrul Curții de Conturi.

Datele auditelor efectuate de instituție arată că cele mai multe nereguli se înregistrează la etapele ce țin de planificarea achizițiilor publice, dar și la cea de deschidere a ofertelor. Totodată, există multe cazuri în care ofertele se schimbă din mers, iar unii participanți la proces nu sunt informați despre modificări.  

Proiectul “Banii Publici sunt Banii Mei” este implementat de Centrul de Investigații Jurnalistice și Asociația pentru o Guvernare Eficientă și Responsabilă, cu suportul Uniunii Europene.

 

Natalia Porubin
18/09/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii