Mesaj ferm din partea unui consilier al Comisiei Internaționale a Juriștilor în cazul unei inițiative a lui Plahotniuc: „Categoric împotrivă”

Anticoruptie.md
13/03/2019
Anticoruptie.md

Massimo Frigo, consilier juridic superior în cadrul Programului Comisiei Internaționale a Juriștilor pentru Europa și Asia, solicitat să își exprime opinia despre ideea președintelui PDM, Vladimir Plahotniuc, privind alegerea judecătorilor de către popor, a avut un răspuns ferm: „Aceasta constravine principiilor fundamentale ale actului de justiție”.  

Astăzi, 13 martie, în cadrul dezbaterilor pe marginea raportului „Promisiunea neîndeplinită privind un sistem judecătoresc independent în Moldova”, elaborat de Comisia Internațională a Juriștilor, fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Teo Cârnaț, a solicitat opinia consilierului Massimo Frigo despre ideea lui Vladimir Plahotniuc, președinte PDM, ca judecătorii să fie aleși de către popor pentru a recupera credibilitatea în sistemul judecătoresc.   

„Judecători aleși... categoric împotrivă. Există această practică în câteva state, dar problema este foarte simplă nu ne putem gândi la independența judecătorilor în condițiile în care aceștia ar fi aleși. Aceasta contravine principiilor fundamentale ale actului de justiție”, a opinat Massimo Frigo.

Completând răspunsul lui Massimo Frigo, fostul judecător al Curții Constituționale, Victor Pușcaș, a menționat: „Sunt puține state în care judecătorii sunt aleși pe patru–cinci ani de către  cetățeni. Am fost și eu ales de cinci-șase ori de popor. Eram chemat în fiecare lună la Fabrica de Ciment din Râbnița și întreba despre deciziile pe care le adotasem...”.      

Anticoruptie.md
13/03/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii