Mesaj tranșant de la UE: fără miliard recuperat, adio fonduri europene

Anticoruptie.md
27/11/2018
Foto: CIJM

Autoritățile Uniunii Europene așteaptă din partea Chișinăului măsuri urgente și imediate privind arestarea celor vinovați de furtul miliardului și recuperarea banilor furați. Bruxelles a solicitat de asemenea efectuarea reformei justiției și combaterea corupției la nivel înalt. Acest mesaj a fost făcut astăzi, 27 noiembrie, la Chișinău, în cadrul unei conferințe de presă susținută de Christian Danielsson, director general al Comisiei Europene pentru Politica Europeană de Vecinătate, și Thomas Mayr Harting, director general al Serviciului European de Acțiune Externă pentru Europa Centrală.       

Cei doi delegați ai UE au confirmat reducerea sprijinului financiar pentru Republica Moldova din cauza deteriorării statului de drept și democrației. Totodată, Christian Danielsson și Thomas Mayr Harting au reafirmat angajamentul Uniunii Europene de a aduce beneficii tangibile cetățenilor moldoveni.

Oficialii europeni au precizat că nu au la venit Chișinău pentru a sprijini anumite grupări politice sau persoane, ci pentru a susține parteneriatul dintre UE și Republica Moldova și valorile europene.    

Ei au anunțat că au avut întâlniri cu șeful statului moldovenesc, Igor Dodon, premierul Pavel Filip și reprezentanți ai partidelor de opoziție și societății civile. Mai mult, Christian Danielsson a precizat că a avut o discuție „serioasă și constructivă” cu prim-ministrul Filip. Christian Danielsson va avea miercuri, 28 noiembrie, întâlnire cu președintele Parlamentului, Andrian Candu.

În ce privește scandalul din Republica Moldova legat de Fundația „Open Dialog”, Thomas Mayr Harting a precizat că Andrei Năstase, președintele PPDA, și Maia Sandu, președinta PAS, au fost invitați la Bruxelles de către doi eurodeputați care nu au nimic în comun cu serviciile secrete rusești.

De asemenea, Christian Danielsson va susține miercuri un discurs la Academia de Studii Economice din Moldova, în fața tinerilor, pentru a le aminti acestora despre angajamentele UE de a investi în competențele lor.

Cei doi au menționat că vizita lor a fost efectuată în contextul deteriorării continue a statului de drept și democrației în Republica Moldova. Oficialii au subliniat că Uniunea Europeană se așteaptă ca autoritățile Republicii Moldova să ia măsuri urgente și imediate pentru a remedia situația, în special:

● să asigure organizarea într-o manieră credibilă, incluzivă și transparentă a alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019. De asemenea, să asigure o monitorizare internațională adecvată și condiții echitabile pentru opoziție, inclusiv în ce privește înregistrarea și mass-media;

● să accelereze urmărirea aprofundată, imparțială și cuprizătoare a fraudei bancare dezvăluită în 2014; să recupereze fondurile însușite și să îi aducă, fără întârziere, pe toți cei responsabili în fața justiției, indiferent de afilierea lor politică;

● să se angajeze substanțial în implementarea reformei judiciare în vederea garantării calității, transparenței, imparțialității și independenței sistemului judiciar.  

● să combată corupția la nivel înalt, inclusiv prin asigurarea implementării eficiente a sistemului de declarare a activelor în ce privește toți actorii de nivel înalt.

În contextul acestei deteriorări a statului de drept și în conformitate cu principiul condiționalității stricte, Comisia Europeană a decis să recalibreze substanțial asistența financiară, redirecționându-și sprijinul pentru proiectele cu impact direct și pozitiv asupra cetățenilor Republicii Moldova.

Plățile din cadrul programelor de asistență macrofinanciară și de sprijin bugetar ale UE au fost puse în așteptare, până la înregistratea unor progrese concrete în domeniile menționate mai sus.

UE va continua să urmărească cu cea mai mare atenție toate aspectele relevante pentru pregătirea și desfășurarea alegerilor parlamentare în Republica Moldova. 

Anticoruptie.md
27/11/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii