Mesajul Ingăi Grigoriu către noua guvernare: „Vă rog să înregistraţi cât mai repede Raportul Comisiei parlamentare de anchetă privind Laundromatul”

Julieta Saviţchi
21/07/2021

Deputata Blocului ACUM, Inga Grigoriu, a transmis, miercuri, la final de mandat un mesaj către noua guvernare ca să înregistreze în Parlament Raportul Comisiei parlamentare de anchetă privind Laudromatul rusesc, iar apoi să-l transmită organelor de drept.

Inga Grigoriu a precizat în cadrul unui briefing că Raportul a fost finalizat, însă nu a putut fi înregistrat după ce patru membri ai Comisiei de anchetă, la final nu au manifestat interes ca să-l voteze, iar unul din ei s-a retras, invocând conflicte de interese. Deputata a venit şi cu o sugestie pentru viitoarea majoritate parlamentară, ca să formeze pentru câteva zile o nouă comisie parlamentară de anchetă care să înregistreze raportul, după care să o desfiinţeze.

„În perioada anilor 2010-2014 prin Republica Moldova s-au spălat peste 22 de miliarde de dolari printr-o schemă bine pusă la punct, cu folosirea ordonanţelor judecătoreşti. Nu există nici-un epindement ca viitorul Parlament să înregistreze acest document şi proiect de hotârâre. Mai ales că, sunt sigură, există voinţă politică în acest sens. Sunt o sumedenie de modalităţi”, a declarat deputata.

Inga Grigoriu a mai spus că a fost efectuat un volum enorm de muncă şi că documentul care va fi făcut public, reprezintă o moştenire importantă, inclusiv şi pentru organele de drept.„Raportul trebuie să prezinte efecte juridice. El cuprinde mai multe iniţiative juridice, care au fost propuse de diferite instituţii ale statului privind combaterea fenomenului spălărilor de bani. Totodată, proiectul de hotărâre privind Raportul include mai multe acţiuni pe care trebuie să le întreprindă instituţiile statului. Acest Raport trebuie să fie remis instituţiilor naţionale, dar în acelaşi timp şi instituţiilor internaţionale, care au investigat această operaţiune, numită Global Laundromat”, a spus Grigoriu.

În cadrul briefingului, Inga Grigoriu i-a dat replică procurorului general, Alexandr Stoianoglo, care a declarat public că respectiva comisie a fost creată în scopul de a sustrage atenţia de la investigarea fraudei bancare: „Proiectul privind formarea comisiei speciale de anchetă a fost înregistrat pentru prima dată în luna martie 2019 şi a fost semnat de către toţi deputaţii din fostul bloc ACUM, în frunte cu Andrei Năstase şi Maia Sandu. Proiectul de hotărâre a reprezentat angajamentul blocului ACUM faţă de cetăţenii Republicii Moldova, pentru a scoate la suprafaţă schemele ilicite, care au fost implementate în ţara noastră, alături de alte comisii şi proiecte ce ţin de jaful bancar, concesionarea aeroportului, a gărilor auto şi altele”.

Julieta Saviţchi
21/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii