Mihai Ghimpu, liderul PL: „Memorandumul cu FMI n-a fost semnat pentru că n-au fost lichidate băncile devalizate”

Julieta Savițchi
28/09/2015
Foto: ghimpu.wordpress.com

Fondul Monetar Internațional (FMI) nu a negociat un nou memorandum cu Republica Moldova pentru că nu au fost lichidate cele trei bănci "implicate în sustragerea miliardului": Banca de Economii, Unibank și Banca Socială. Declaraţia a fost făcută de către Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal, în cadrul emisiunii „Replica” de la Prime TV.

„Nu demisia lui Dorin Drăguţanu (prezentată la 21 septembrie - n.r.) este motivul care i-a determinat pe cei de la FMI să dea înapoi. Asta e un şurubaş la un tractor. Drăguţanu îşi exercită mandatul până Parlamentul va decide asupra demisiei sale. Poate că nici nu-i va fi acceptată cererea de demisie. Singura vină a lui Drăguţanu este că el a informat doar oficialităţile despre neregulile de la BEM, dar nu a făcut acest lucru public. FMI a plecat încă demult, atunci când a pus condiția să fie închise trei bănci, doi ani în urmă. Dacă se închidea BEM nu am fi ajuns la situația la care am ajuns. Puterea de atunci nu a lichidat aceste bănci. Asta este problema pentru noi. Acum, când au venit din nou experţii de la FMI, ce au văzut? Corturi în centrul Capitalei, proteste, iar pentru ei asta înseamnă instabilitate”, a argumentat liderul liberal.

Mihai Ghimpu susţine că din cauza ratării Acordului cu FMI Republica Moldova nu va putea accesa nici creditul de 150 de milioane de euro promis săptămâna trecută de premierul român Victor Ponta. „Ne-am pomenit într-o situaţie stupidă. Am mizat pe acest împrumut al fraților noștri de la București. Orice stat poate acorda ajutor Republicii Moldova doar după semnarea acordului cu FMI”, a precizat liderul liberalilor.

Mihai Ghimpu a mai spus că PL ar putea să părăsească alianţa de guvernare dacă timp de o luna nu vor fi respectate anumite condiţii. “Vom insista în primul rând asupra prevederilor Acordului de asociere cu UE. De asemenea, vrem rezultate reale privind investigarea furtului miliardului. Cei vinovaţi trebuie să răspundă. Toţi ştiu cine a furat, dar nimeni nu este închis. Unul chiar a ajuns primar şi o face pe marele gospodar la Orhei. Vom mai cere şi măsuri concrete privind eradicarea corupţiei. Dacă pe parcursul lunii octombrie nu vor fi satisfăcute aceste cerinţe, atunci la începutul lunii noiembrie vom părăsi alianţa de guvernare”, a declarat Ghimpu.

FMI a anunțat săptămâna trecută că, deocamdată, nu va semna un acord cu Republica Moldova. Anunțul a fost făcut în cadrul unei vizite pe care o misiune a Fondului Monetar Internațional a întreprins-o în țara noastră. Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, premierul Valeriu Streleț va purta discuții cu conducerea FMI "în vederea consolidării cooperării bilaterale și impulsionării dezvoltării Republicii Moldova". Întâlnirea va avea loc în SUA, unde prim-ministrul va participa la Adunarea generală ONU.  

Julieta Savițchi
28/09/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii