Mihai Moldovanu, despre decizia CMC de a-l suspenda de la șefia Direcției sănătate: "Doar primarul mă poate demite"

Victoria Dodon
17/03/2016
Mihai Moldovanu. Foto: zdg.md

Consiliul Municipal Chişinău a decis suspendarea din funcţie a şefului Direcţiei sănătate a Primăriei Capitalei, Mihai Moldovanu, la iniţiativa lui Ion Ceban, consilier municipal din partea PSRM. Propunerea socialistului a fost susţinută de alți 25 de aleși locali, în cadrul unei şedinţe extraordinare care a avut loc joi, 17 martie.

Moldovanu este acuzat de socialişti că ar fi comis mai multe ilegalităţi. “Va fi creată o comisie de anchetă care trebuie să dea un verdict final în termen. Sunt acuzaţii de corupție, samovolnicie, lipsă de viziune, distrugerea infrastructurii medicale - terenuri, spaţii, spitale”, a scris Ceban pe pagina sa de Facebook.

Mihai Moldovanu susţine că rămâne în funcţie şi va continua să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu. “Conform legislaţiei, în urma concursului din 2015 sunt funcţionar public, iar funcţionarii publici pot fi demişi doar de autoritatea care i-au numit, adică prin dispoziţia primarului general”, a precizat şeful Direcției sănătate pentru Anticoruptie.md.

“Sunt de acord să fie creată o comisiei, aşteptam de mult timp acest lucru. Voi colabora, voi prezenta toate documentele necesare, voi răspunde la toate întrebările. Aş prefera ca notă activităţii mele şi sistemului de sănătate din municipiu s-o pună persoane competente din domeniul medical, dar nu persoanele care au vorbit astăzi la tribună”, a adăugat el.

Anul trecut, Mihai Moldovanu a ajuns în vizorul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) pentru că a încălcat regimul conflictului de interese atunci când a fost decisă darea în locațiune a unui spațiu public pentru o firmă administrată de una dintre fiicile sale. Potrivit CNI, fiind în funcția de șef al Direcției sănătate, funcţionarul şi-a folosit pârghiile de serviciu pentru a oferi companiei Medclinic International câteva încăperi amplasate la primele două etaje ale Spitalului Clinic Municipal pentru Copii nr.1, pentru o perioadă de 25 de ani.

Moldovanu a negat toate acuzaţiile. Mai mult, el a contestat în judecată actul de constatare al CNI și procesul-verbal emis de CNA, prin care funcționarul a fost recunoscut vinovat că a admis un conflict de interese.

Anterior, şi Igor Gamreţki, șeful Direcţiei generale transport public şi căi de comunicaţie din cadrul Primăriei municipiului Chișinău, a fost demis cu votul a 28 de consilieri. Aleșii locali au luat decizia după ce portalul Anticorupție a relatat la începutul acestui an despre implicarea lui Igor Gamreţki într-o licitaţie dubioasă privind amenajarea locurilor de parcare în Capitală. Şi în acest caz, atât Igor Gamreţki cât şi primarul Dorin Chirtoacă s-au opus deciziei, invocând prevederile Legii administrației publice locale. 

Victoria Dodon
17/03/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii