Mihai Poalelungi, despre averile judecătorilor: „Nu este cazul să ascultăm povești că și-au construit case scumpe din banii bunicilor sau ai părinților. Stăm ca struțul cu capul în nisip și ne facem că nu înțelegem”

Anticoruptie.md
12/11/2016
Mihai Poalelungi, președintele CSJ. Foto: CIJM

Mihai Poalelungi, președintele Curții Supreme de Justiție, recunoaște că mai mulți colegi de-ai săi au probleme de integritate. Magistratul susține că deși toți înțeleg că unii judecători nu ar fi putut să-și ridice case scumpe și să-și cumpere mașini luxoase din câștiguri legale, autoritățile nu au întreprins măsuri suficiente pentru a stabili sursele de venituri. Declarația a fost făcută în cadrul Forumului moldo-român în domeniul Justiției, desfășurat la Chișinău. 

„Nu este cazul să ascultăm poveștile unor funcționari de stat sau judecători că și-au construit case din banii bunicilor sau a părinților pensionari. Cu toții înțelegem foarte bine, dar stăm ca struțul cu capul în nisip și ne facem că nu înțelegem nimic. (...) Cum îi putem explica unui tânăr judecător că trebuie să fie cinstit, corect, independent dacă vede că are un coleg care lucrează 10-15 ani cu casă scumpă și jeep? Toți înțeleg că el nu putea să dobândească astfel de bunuri cinstit. Noi din start promovăm o atitudine incorectă tinerilor față de activitatea lor în sistemul judiciar”, a declarat Mihai Poalelungi. 

Președintele CSJ a mai sugerat că situația s-ar putea schimba din momentul în care va începe să activeze Autoritatea Națională de Integritate (ANI). „Avem probleme în ceea ce privește integritatea. Acum câțiva ani am propus ca fiecare funcționar, nu doar judecătorii, să treacă un test de integritate. Un conducător de atunci a spus că măsura este prea dură și că am putea rămâne fără funcționari. Sperăm că în momentul în care va începe să funcționeze ANI problema va deveni mult mai simplă”, a mai spus magistratul.

Ministerul Justiţiei este abia la etapa de formare a Consiliului de Integritate, structură ce va supraveghea activitatea ANI. 

În ultimii ani, la Curtea Supremă de Justiție au fost promovați mai mulți judecători care au ajuns în vizorul opiniei publice pentru averea pe care o dețin. Mariana Pitic, de exemplu, a fost propusă la funcţia de judecător la CSJ la sfârşitul lunii ianuarie. Judecătoarea conduce un automobil de marca Porsche Cayenne pe care l-a declarat la un preț de circa 11.000 de lei. Acum câteva luni, Mariana Pitic a ajuns în vizorul Comi­siei Națio­nală de Inte­gri­tate, dar membrii instituției au constatat că magistrata a încăl­cat neinten­țio­nat regi­mu­l juri­dic al decla­ră­rii veni­tu­ri­lor şi pro­pri­e­tă­ţii pen­tru anul 2015, așa că au clasat cauza.

Oleg Sternioală este un alt magistrat pro­mo­vat sus­pect, acum doi ani, de la Jude­că­to­ria sectorului Buiu­cani direct la CSJ. Potrivit Ziarului de Gardă, judecătorul tră­ieşte într-un imo­bil de lux, care valo­rează peste șapte mili­oane de lei la preţul de piaţă. Casa nu se regă­seşte însă în decla­ra­ţi­ile cu pri­vire la veni­turi şi pro­pri­e­tate ale magis­tra­tu­lui, fiind înre­gis­trată pe numele părinţi­lor săi, pen­sio­nari, care au trăit însă toată viaţa la Flo­reşti.

 

Anticoruptie.md
12/11/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii