Mihai Poalelungi, oficial preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie pentru un nou mandat

Anticoruptie.md
27/04/2016

Mihai Poalelungi va ocupa funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie și în următorii patru ani. Fiind singurul candidat înscris în concurs, judecătorul a fost numit în noul-vechi post în cadrul şedinţei Parlamentului de miercuri, 27 aprilie, cu votul a 52 de deputaţi. Tot astăzi, parlamentarii i-au numit în funcţia de judecător ai Curţii pe magistraţii Mariana Pitic, Nicolae Craiu şi Anatolie Ţurcan, iar Nicolae Gordilă a fost ales în fotoliul de vice­pre­șe­dinte al Cole­gi­u­lui Penal al CSJ. 

Noul-vechi preşedinte al CSJ, Mihai Poalelungi a fost propus la aceeași funcţie la începutul lunii februarie, de către Consiliul Superior al Magistraturii. Realegerea acestuia de către CSM a avut loc cu scandal, pe fundalul protestelor din incinta sediului Consiliului, dar şi a nemulţumirilor societăţii civile din ultimele luni faţă de reformele promovate de preşedintele CSJ. Faptul că concursul de alegere a noului preşedinte s-a desfăşurat doar cu un singur candidat a fost criticat de experţi, dar şi de ambasadorul SUA la Chişinău, James D. Pettit, care se întreba într-o postare pe pagina de Facebook a instituţiei dacă anume aşa ar arăta o veritabilă reformă a Sectorului Justiţiei.

Mihai Poalelungi se află în fruntea CSJ din februarie 2012. Magistratul și-a înaintat candidatura, deși acum câteva luni declara în cadrul unui interviu pentru portalul Anticoruptie.md că nu este sigur că își dorește din nou această funcție. "Nu sunt sigur dacă îmi doresc un nou mandat la Curtea Supremă de Justiţie. Voi vedea", ne-a spus Mihai Poalelungi în septembrie 2015. 

Societatea civilă a criticat anterior şi promovarea Marianei Pitic la fotoliul de judecător al CSJ. Presa a relatat anterior că aceasta a uitat să indice în declaraţia de avere un automobil de lux de marcă Porsche pe care îl conduce. De altfel, averea magistratei urmează să fie analizată de Comisia Naţională de Integritate abia joi, 28 aprilie. Chiar şi aşa, pre­șe­dinta Comi­siei par­la­men­tare juri­dice, numiri şi imu­ni­tăţi, Raisa Apolschi, a declarat în Legislativ că CNI nu a sesizat Comisia privind eventuale încălcări admise în declaraţia de avere. 

Totodată, Pitic a fost recunoscută vinovată în trecut de încălcarea normelor Codului de etică, fiind și candidata cu cea mai mică experienţă în funcţia de magistrat dintre toţi candidaţii, iar în ultimii trei ani magistrata nu a exercitat deloc funcţia, desfăşurând activităţi didactice. Mariana Pitic a fost propusă la acest post la sfârşitul lunii ianuarie, deşi dintre cele şase persoane înscrise în concurs, judecătoarea Curţii de Apel Chişinău Domnica Manole a acumulat cel mai înalt punctaj la Colegiul de selecție și cariera judecătorilor. 

Manole a depus o contestaţie, motivând că Mariana Pitic, contracandidata sa, a fost promovată cu încălcarea procedurii. În opinia ei, decizia CSM trezeşte dubii, pentru că “nu a fost respectat scopul și cerința legală ca să fie ales în bază de merit un judecător după criteriile de performanță, experiență profesională și reputație profesională”. Totuşi, magistraţii de la CSJ au respins cererea acesteia ca neîntemeiată. 

Anticoruptie.md
27/04/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii