Mihai Poalelungi, singurul candidat la funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție

Anastasia Nani
24/01/2016
Mihai Poalelungi, președintele CSJ. Foto: CIJM

Mihai Poalelungi este singurul candidat la funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ), instituție în fruntea căreia se află din februarie 2012. Suplinirea postului de președinte al înaltei instanțe va fi pusă în discuție marți, 26 ianuarie, la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). 

Mihai Polelungi și-a înaintat candidatura, deși acum câteva luni declara în cadrul unui interviu pentru portalul Anticoruptie.md că nu este sigur că-și dorește din nou această funcție. "Nu sunt sigur dacă îmi doresc un nou mandat la Curtea Supremă de Justiţie. Voi vedea", ne-a spus Mihai Poalelungi în septembrie. 

În cadrul aceluiași interviu, Mihai Poalelungi a afirmat că din 2012, când a renunțat la mandatul de judecător la CEDO și a fost numit în funcția de președinte al CSJ, lucrurile în sectorul judecătoresc, contrar opiniei publice, s-au îmbunătățit. Potrivit lui, în această perioadă a scăzut nivelul corupției, iar la Curtea de la Strasbourg nu mai sunt admise atât de multe plângeri din partea reclamanților din Republica Moldova. Nu a reușit să scape însă de eticheta că ar fi „omul lui Plahotniuc” și asta, explica Mihai Poalelungi, pentru că, încă de la început, tunurile mediatice ar fi fost îndreptate împotriva lui.

De mai multe luni, președintele CSJ este în conflict cu societatea civilă după ce un grup de judecători pe care îl conduce a propus un pachet de inițiative legislative care, potrivit experților, ar da peste cap mersul reformei în Justiție. Mihai Poalelungi a acuzat în special Centrul de Resurse Juridice din Moldova că ar pune presiune pe ambasadorii străini ca să nu fie acceptate modificările propuse.

Hotărârea Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor al CSM

Un singur candidat pentru funcția de vicepreședinte al CSJ

Tot marți, la CSM va fi pusă în discuție și suplinirea funcției de vicepreședinte al CSJ, președinte al Colegiului civil, comercial, și contencios administrativ. Singura care s-a înscris în cursă este magistrata Tatiana Răducanu. Această funcție a rămas vacantă după ce, în decembrie 2014, Victor Micu, președintele CSM, a sesizat Centrul Național Anticorupție invocând faptul că 22 de dosare au fost repartizate prin manipulare Svetlanei Filincova, pe atunci vicepreședinta CSJ și președinta  Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al Curții. Procurorii Anticorupție au pornit un dosar penal, trei angajați ai CSJ fiind bănuiți în acest caz, nu și magistrata care peste câteva luni și-a anunțat demisia din această funcție.

Judecătorii Curţii Supreme de Justiţie sunt numiţi în funcţie de Parlament, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, în termen de 30 de zile de la data înregistrării propunerii în Legislativ. La funcţia de preşedinte, de vicepreşedinte al CSJ, preşedinte al colegiului şi de vicepreşedinte al colegiului este propus judecătorul selectat în baza concursului organizat de CSM. 

Anterior, Consiliul Superior al Magistraturii a mai organizat concursuri pentru funcții importante în sistemul judecătoresc cu un singur candidat. Bunăoară, în iunie 2015, Ion Pleșca a fost singurul care s-a înscris în cursa pentru funcția de președinte al Curțiii de Apel Chișinău și a obținut al doilea mandat.

Anastasia Nani
24/01/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii