Mihail Saakaşvili: “Guvernarea coruptă de la Chişinău trebuie să plece”

Anticoruptie.md
08/12/2015
Foto: CIJM

Din 2009, autorităţile Republicii Moldova au făcut aşa ca să înflorească flagelul corupţiei, dar nu au luptat împotriva acestui fenomen. Opinia îi aparţine fostului preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, în prezent guvernator al regiunii Odesa, care a ţinut un discurs la deschiderea Școlii de iarnă pentru schimb de experiență în jurnalismul de investigaţie transfrontalier [email protected]

Guvernatorul regiunii Odesa a apreciat faptul că cetăţenii moldoveni au ales, în mare parte, orientarea proeuropeană şi vor să scape de demnitarii corupţi. “Guvernarea coruptă trebuie să plece şi asta se va întâmpla doar într-un cadru de alegeri democratice. Până la urmă, oamenii vor alege persoane necorupte”, şi-a exprimat speranţa Mihail Saakaşvili.

El a recunoscut că nu i-a reuşit încă să stabilească o colaborare bună cu autorităţile de la Chişinău, deoarece “guvernele se schimbă cu o viteză ameţitoare”. “Abia de reuşesc să stabilesc o relaţie cu noul prim-ministru, aflu că a fost demis”, a comentat politicianul.

“Noi nu luptăm cu cetăţenii Republicii Moldova”

Referindu-se la înăsprirea controlului vamal pe segmentul transnistrean, Mihail Saakaşvili a negat că vrea să impună măsuri drastice aşa-ziselor autorităţi de la Tiraspol, aşa cum sugereză o parte din presa rusă. “Le dorim tuturor cetăţenilor Moldovei doar binele, dar acest bine nu trebuie să se facă din contul Ucrainei”, a precizat el, lăsând să se înţeleagă că aceste măsuri sunt menite să contracareze contrabanda în regiune. “Noi nu luptăm cu cetăţenii Republicii Moldova”, a conchis guvernatorul regiunii Odesa.  

Cât despre activitatea sa anticorupţie în regiunea Odesa, guvernatorul a declarat că există o rezistenţă puternică în interiorul sistemului. Pe de altă parte, potrivit lui, măsurile anticorupţie din regiune sunt dur criticate de unii politicieni de la Kiev. “Mulţi funcţionari corupţi pe care încerc să-i demit, îşi găsesc sprijin la autorităţile de la Kiev”, a mărturisit oficialul jusrnaliştilor. El a numit mai mulţi oficiali de la Odesa pe care îi consideră corupţi şi a spus că a lăsat la latitudinea organelor de drept să acţioneze în cazul fiecăruia dintre ei.

Școala de iarnă pentru schimb de experiență în jurnalismul de investigaţie transfrontalier [email protected] este organizată de Freedom House, în colaborare cu Institutul Mass-Media din Ucraina (IMM, Ucraina) și Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJ, Moldova) și se desfăşoară în perioada 7-12 decembrie 2015.  

Anticoruptie.md
08/12/2015Follow us on Telegram

Comentarii