Ministerul Agriculturii discută un nou acord de liber schimb, de această dată cu Egiptul

Ion Chișlea
28/12/2021
Ministerul Agriculturii

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova este interesat de încheierea unui acord de liber schimb cu Egiptul. Despre aceasta au discutat recent ministrul Agriculturii Viorel Gherciu cu Ambasadorul Republicii Arabe Egipt la Chișinău, E. S. Moayad Eldalie. Până acum, Republica Moldova are acorduri de liber schimb cu Uniunea Europeană, Turcia și cu statele CSI.

„Ne dorim o creștere a volumului comerțului bilateral cu produse agroalimentare între Republica Moldova și Egipt. Suntem deschiși spre diversificarea activităților de colaborare în domeniul agriculturii, întrucât considerăm că Egipt reprezintă o piață de desfacere promițătoare pentru fructe și struguri. În acest sens, MAIA manifestă interes sporit pentru inițierea negocierilor între Guverne, în vederea încheierii unui acord de comerţ liber între Republica Moldova și Republica Arabă Egipt, în scopul facilitării exportului de produse agricole fără taxe.”, se spune într-un comunicat al ministerului.

Datele Biroului Național de Statistică arată că Egiptul este un partener comercial relativ modest al Republicii Moldova, deși pe parcursul anului curent a fost înregistrată o creștere a exporturilor spre această țară. În ianuarie-octombrie în Egipt au fost exportate mărfuri moldovenești în valoare de peste patru milioane de dolari, fiind înregistrată o creștere de 18 ori a exporturilor. De cealaltă parte, din Egipt au fost importate bunuri în valoare de peste opt milioane de dolari, fiind înregistrată o creștere de 38%. 

Pentru prima dată, despre avantajele unui acord de liber schimb cu Egiptul s-a vorbit încă în 2016, fiind expediată autorităților de la Cairo o propunere în acest sens. 

Ion Chișlea
28/12/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii