Ministerul Justiției a anulat regulamentul ce îngreuna accesul avocaților în Penitenciarul nr. 13

Anticoruptie.md
19/09/2016
Anunț plasat la intrarea în Penitenciarul nr. 13 Foto: Valeriu Pleșca / Facebook

Ministerul Justiției a anulat regulamentul Departamentului Instituțiilor Penitenciare care impunea avocații să solicite șefului Penitenciarului nr. 13 permisiunea de a-și vizita clienții, printr-o cerere prealabilă. Decizia a fost luată după ce, săptămâna trecută, Nina Lozan, președinta Uniunii Avocaților din Moldova, a expediat ministrului Justiției Vladimir Cebotari o scrisoare în care cere să fie stopate abuzurile admise de angajați ai închisorilor, care, printre altele, nu asigură deținuților dreptul la întrevederi libere cu apărătorii lor.

Drept răspuns, Vladimir Cebotari a precizat pentru Dechide.md că regulamentul impus de angajații DIP urmează să fie anulat. Mai mult, ministrul ar fi solicitat să fie majorat numărul locurilor destinate întrevederilor dintre avocaţi şi deţinuţi.

Reprezentanții DIP au precizat pentru aceeași sursă că ordinul urma să intre în vigoare la 1 octombrie, dar a început să fie aplicat de la 12 septembrie pentru a i se verifica funcționalitatea. „Astăzi el a fost anulat pentru că s-a ajuns la concluzia că necesită a fi îmbunătăţit. Între timp, avocaţii  se vor conduce de Codul de executare care în principiu stipuleză cam aceleaşi drepturi cu excepţia faptului că vor fi supuşi atât percheziţiilor corporale, cât şi trecerii prin scaner. Numărul vizitelor rămâne nelimitat în zilele lucrătoare, iar în zilele de odihnă acestea sunt posibile cu înştiinţarea prealabilă cu cel puţin șase ore înainte de vizita propriu-zisă”, potrivit Anei Botez, ofițer de presă al instituției. 

Între timp, Consiliul Uniunii Avocaților a decis în cadrul unei ședințe extraordinare să declare grevă japoneză până vineri, 23 octombrie, ceea ce ar însemna că apărătorii vor purta banderole albe la braț. Chiar dacă Vladimir Cebotari spune că a dispus anularea regulamentului, avocații au luat decizia pentru că nu ar fi primit un răspuns oficial din partea Ministerului Justiției. 

„Nu am primit o confirmare oficială a celor enunțate în presă și nu ne putem ghida de niște spuse. Pentru a convinge avocații că lucrurile stau anume așa și nu altfel, avem nevoie de înscris. Mai ales că ordinul așa și a rămas afișat pe ușa de la intrarea în penitenciar”, a precizat Nina Lozan pentru Anticoruptie.md. 

Scrisoarea semnată de Nina Lozan a fost expediată ministerului după ce mai mulți apărători s-au plâns în ultimele zile că administrația Penitenciarului nr. 13, sub diferite pretexte, le îngrădește accesul la deținuții pe care îi apără în instanțe. Despre acest fapt s-a plâns și Ana Ursachi, unul dintre defensorii omului de afaceri Veaceslav Platon, care a declarat că angajații închisorii nu i-au permis de mai multe ori accesul la clientul său, invocând inclusiv lucrări de dezinfectare și deratizare. 

„Intervenim cu rugămintea imperativă de a curma aceste abuzuri și a nu le mai crea piedici avocaților în vederea realizării misiunii lor legale, iar acest act normativ urmând a fi suspendat de îndată, cu abrogarea ulterioară a lui și îndeplinirea neîntârziată a remedierilor solicitate prin cererile anterioare, crearea unui grup comun de lucru pentru a elabora un cadru normativ coerent și relativ echitabil, care să ţină cont atât de posibilităţile instituţiilor penitenciare, cât şi de priorităţile dreptului la apărare, care are un caracter apodictic și absolut”, se precizează în solicitarea semnată de șefa Uniunii Avocaților. 

Anticoruptie.md
19/09/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii