VIDEO// Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu, promite atitudine și negocieri în cazul proiectelor energetice ale Ucrainei care impactează direct Nistrul, principala sursă de apă potabilă a Republicii Moldova

Mădălin Necșuțu
10/09/2021

Republica Moldova va discuta problemele de impact asupra Nistrului din perspectiva planurilor energetice ale Ucrainei, a declarat ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu, în cadrul unei emisiuni de joi seara la postul public de televiziune.

„În procesele de negociere pe noi ne interesează aspectele de funcționare a ecosistemelor fluviului Nistru, de protecție a lui. Negocierile [cu Ucraina - n.r.] sunt complexe, dar practica internațională arată că sunt negocieri care durează și 50 de ani a acordurilor internaționale când este vorba de râuri transfrontaliere. Grație sprijinului Suediei a fost elaborat un studiu care ne arată care este impactul acestei hidrocentrale. Noi acceptăm ca acest nod hidroenergetic să funcționeze, dar să nu prejudicieze starea fluviului”, a spus Iuliana Cantaragiu.

Ea a precizat că următoarea ședință a comisiei nistrene cu prezentanții Ucrainei, platformă pe care sunt analizate evoluțiile în cazul fluviului Nistru, urmează să aibă loc în luna octombrie. Cantaragiu spune că, în timpul negocierilor cu partea ucraineană, Chișinăul este preocupat de menținerea nivelului ridicat al apei și împiedicarea degradării ecosistemelor.

„Noi insistăm să fie instalat un punct de măsurare a nivelului apei la podul de la Naslavcea. Dar noi nu putem face lucrurile unilateral, trebuie să existe consens al ambelor părți. Negocierile nu sunt simple, dar ele există”, a spus Iuliana Cantaragiu în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune”, a mai declarat Cantaragiu.

Fostul consilier prezidențial și expertul pe energetică, Sergiu Tofilat, a declarat penru Balkan Insight că este nevoie de multă diplomație în această chestiune cu Ucraina și că speră ca problema să poată fi rezolvată oar în plan bilateral, fără alte complicații.

„În această chestiune trebuie acționat foarte diplomat. Problema nu este așa de simplă. Evident, că întâi de toate trebui de încercat găsirea unei limbi comune pe cale amiabilă, pe calea diplomatică. Dacă partea ucraineană nu vrea să țină cont de interesele Republicii Moldova, înseamnă că trebuie cumva implicați și partenerii externi și trebuie găsită o formulă de implicare internațională în cazul în care toate mecanismele diplomatice vor fi epuizate”, a declarat Sergiu Tofilat.

Kievul continua nestingherit planurile energetice

Ucraina a inaugurat pe 17 august cea de-a patra turbina din cele șapte pe care le planifică la Centrala Hidroelectrică de Acumulare a Complexului Hidroenergetic Novodnestrovsk de la granița cu Republica Moldova pe fluviul Nistru.

„Astăzi este un eveniment neobișnuit – lansarea celei de-a patra turbine a Centralei Hidroelectrice de Acumulare. A fost lansat, avem 324 de megawați în rețea. Această unitate oferă o putere de manevră fiabilă de 324 megawați în modul de generare”, a declarat premierul ucrainean Denis Smigal, prezent la evenimentul de la lansare.

Premierul ucrainean a mai anunțat că, după lansarea celei de-a patra turbine, va demara construcția celei de-a cincea, după care urmează construcția celei de-a șasea și a șaptea.

Construcția până în 2035 Centralei Hidroelectrice de Acumulare este parte inalienabilă a strategiei energetice a Ucrainei. Conform proiectului, Centrala va consta din șapte turbine. Cele patru turbine au fost puse în funcțiune în decembrie 2010, decembrie 2014, august 2016 și august 2021, scrie Anticoruptie.md

Potrivit estimărilor experților, doar în urma conectării a două generatoare la Centrala de acumulare, volumul anual al Nistrului a scăzut de la 10 kilometri cubi la 7 kilometri cubi, pierdere ce se apropie de cantitatea de apă ce curge pe Prut timp de un an.

Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au demonstrat într-o serie de anchete pericolul pe care îl reprezintă această construcție imensă pentru Nistru, principala sursă de apă potabilă a Republicii Moldova.

De asemenea, Republica Moldova este în categoria statelor cu insuficiență de apă și cu risc sporit la impactul schimbărilor climatice. Pe de o parte, Centrala de Acumulare folosește, noaptea, surplusul de energie electrică ieftină la pomparea apei din bazinul-tampon în bazinul superior amplasat pe malul drept. Acesta are o capacitate aproape similară lacului Ghidighici. Pe de altă parte, dimineața, în orele de vârf, complexul funcționează în regim de turbină pentru producerea energiei electrice deficitare.

Centrala Hidroelectrică de Acumulare face parte din Complexul Hidroenergetic Novodnestrovsk. Acesta este alcătuit din două centrale hidroelectrice, o centrală hidroelectrică de acumulare, și trei lacuri: două pe albia Nistrului – bazinul central și bazinul tampon – și cel de-al treilea pe malul drept al fluviului.

Construcția definitivă a Centralei Hidroenergetice de Acumulare va asigura statul ucrainean cu energie electrică și va extinde posibilitățile de export. Există oportunitatea de a furniza energie electrică Republicii Moldova și României.

Cele trei lacuri imense amenajate de Ukhidroenergo, întreprinderea care gestionează Complexul Hidroenergetic Novodnestrovsk, asigură cantitatea de apă necesară pentru funcționarea turbinelor Centralei de Acumulare. Apa Nistrului provine în proporție de doar 30% de pe teritoriul Moldovei, celelalte 70 la sută își au sursele în Nistrul Superior, pe teritoriul Ucrainei.

Deși autoritățile moldovenești solicită Kievului un debit de 250 de metri cubi pe secundă la Naslavcea, statul vecin preferă să deverseze un debit ecologic. „Noi avem acum doar 100–150 de metri cubi pe secundă. Cu alte cuvinte, vine doar jumătate de râu”, insistă cercetătoarea Elena Zubcov. Apa evacuată din Complexul Hidroenergetic Novodnestrovsk are 6–8 grade, temperatură la care nu se pot dezvolta speciile acestei zone acvatice, precizează Valeriu Cazac.

Deși dezvoltarea Centralei hidroenergetice de acumulare este un proiect ambițios pentru Ucraina, oamenii de știință și experții în domeniul ecologiei sunt îngrijorați că această construcție uriașă ar putea să genereze probleme uriașe de mediu pentru Republica Moldova, dar și pentru regiunea Odesa.

Pentru punerea în funcțiune a celei de-a patra turbine, în opinia directorului Asociației de mediu Eco-Tiras, Ilya Trombițki, este suficientă apă. „Va fi o problemă mare pentru mediu atunci când vor fi construite celelalte trei turbine. Pentru acest lucru trebuie înălțat nivelul apei în barajul-tampon. Aici trebuie să fie semnat un acord cu Moldova.” Orice înălțare a nivelului de apă trebuie să aibă un impact de evaluare asupra mediului, continuă Trombițki, dar ei [ucrainenii – n.r.] nu au prezentat așa ceva Guvernului Moldovei, deși Convenția Espoo prevede acest lucru.

Mădălin Necșuțu
10/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii