Ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, despre măsurile antiepidemice: „Trebuia să consultăm comunitatea”

Irina Odobescu
21/10/2020
Foto: MSMPS

Autoritățile recunosc că ar fi trebuit să consulte comunitatea în luarea deciziilor, dar și să informeze mai bine oamenii în contextul pandemiei, care a generat și intensificat criza în domeniul social, economic, dar și de sănătate publică. Declarații în acest sens a făcut ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul celei de-a X-a ediții a Conferinţei internaţionale MACRO.

„Pandemia a general o criză inedită și nu e valabilă doar pentru segmentul de sănătate publică. Nu sunt de acord că mesajul „Stai acasă” a fost inoportun. Poate au existat carențe la informarea persoanelor la asistența socială. Toate serviciile de asistență socială, cu excepția unor servicii de zi au funcționat. Pandemia ne-a învățat mai multe lecții”, a declarat Viorica Dumbrăveanu.

Ministra Sănătății a precizat că focarele care au apărut în instituțiile rezidențiale cu 300 - 500 de beneficiari cu profil psihoneuologic și instituțiile pentru vârstnici au catalizat nevoia continuării reformelor de dezinstituționalizare. „Lecția învățată este că trebuie să mergem pe aspecte de dezvoltare a serviciilor comunitare. Să le asigurăm persoanelor traiul în comunitate, dar și protecție în caz de necesitate”, a mai punctat Dumbrăveanu.  

Autoritățile publice locale vor fi în continuare consultate la luarea deciziilor și revizuirea mecanismului de gestionare a situației epidemiologice în Republica Moldova. Pandemia a venit și cu o criză a lucrătorilor medicali din mediul rural, dar și consolidarea imaginii lucrătorului medical în comunitate.

„Când am intrat în pandemie capacitatea de testare a populației era minimă, puteam să efectuăm pe zi doar câteva sute de teste. Am mers pe consolidarea capacităților laboratoarelor publice și pe testareaa unui număr mai mare”, a conchis Dubrăveanu.

Irina Odobescu
21/10/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii