Ministrul în exercițiu al Justiţiei: “Nu există temei pentru rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului”

Julieta Savițchi
09/11/2015
Pista Aeroportului Internațional Chișinău // Sursa: airport.md

Contractul de concesionare a Aeroportului Internaţional Chişinău nu va fi reziliat în pofida abaterilor depistate de către experţii Comisiei speciale, formată la iniţiativa fostului premier liberal-democrat, Valeriu Streleţ. Anunţul a fost făcut luni, 9 noiembrie, de către Vladimir Cebotari, ministrul în exerciţiu al Justiției, desemnat în funcţie la iniţiţiativa PD, în cadrul unui briefing.

”Grupul de lucru a elaborat un raport, care a fost votat unanim în luna octombrie 2015. Raportul este unul confidențial, au fost identificate unele puncte slabe în privința Guvernului. Investitorul a efectuat punctul 1, 2, 3, dar sunt și lucruri care încă nu au fost efectuate. Potrivit contractului, investitorului trebuie să i se aducă la cunoștință și să i se ofere un termen în care să-și onoreze obligațiunile. În prezent, temeiuri legale și contractuale pentru declararea nulității nu sunt. Legislația prevede că atunci când există o încălcare, trebuie să fie stabilită o perioadă de remediere”, a declarat Vladimir Cebotari.

Printre argumentele aduse de către ministrul în exercițiu este şi faptul că până în prezent Compania “Avia Invest”  a investit  aproape  46 de milioane de euro în cele trei obiective prevăzute pentru prima etapă în contractul de concesionare. “Nu au fost duse până la capăt  două componente, care urmau a fi date în exploatare în luna august a anului curent. Este vorba de extinderea facilităților aeroportuare şi anumite parcări. Experţii au fomulat unele recomandări, dar au constatat mai multe riscuri ce ţin de rezilierea contractului”, a punctat ministrul Justiţiei.  

Guvernul a decis să scoată spre cesiune activele aflate în gestiunea Întreprinderi de Stat „Aeroportul Internațional Chișinău” și terenul aferent la 30 mai 2013, iar la 4 septembrie, acelaşi an, Cabinetul de miniştri, condus de Iurie Leancă, a aprobat raportul privind rezultatele concursului de selectare a concesionarului. Potrivit documentului, concursul a fost câştigat de către Compania  „UK Komaks” din orașul Habarovsk, Federația Rusă.

Contractul stipula că activele Î.S. „Aeroportul Internaţional Chişinău” și terenul aferent sunt transmise în concesiune pentru o perioadă de până la 49 de ani, iar volumul investițiilor întreprinderii concesionale urmează să fie de cel puțin 230 milioane de euro. În aceeași perioadă s-a renunțat și la pachetul majoritar de acțiuni de la Banca de Economii. Atât BEM, cât și Aeroportul au ajuns sub controlul unor companii gestionate de către omul de afaceri Ilan Shor.

Centrul Național Anticorupție a trimis în august 2015 un raport în adresa premierului  Valeriu Streleţ  în care recomanda  rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău. Potrivit documentului, contractul trebuia reziliat pentru că „contractul n-a fost încheiat cu Asociația persoanelor juridice – S.A Aeroportul Habarovsk și S.A Kolomensky Zavod, desemnată în calitate de câștigător al concursului”. CNA a mai propus şi anularea taxei de modernizare a aeroportului în sumă de nouă euro per pasager, percepută în mod ilegal. La rândul său, şi Ministerul Justiției a expediat premierului Streleţ un raport în care recomanda  „inițierea procedurii de renegociere și de modificare a contractului de concesiune”.

La începutul lunii septembrie 2015, la propunerea premierului Valeriu Streleț, a fost instituită o comisie care urma să evalueze premisele legale, etapele de implementare și consecințele rezilierii Acordului de concesionare a Aeroportului.

„Lucrările de executare sunt mai jos decât nivelul acceptabil pe care trebuia să le realizeze conform angajamentului. Mărimea capitalului statutar este net mai jos decât era specificat în contract. Eu am semnat mai multe dispoziții pentru a acumula datele și faptele pentru ca în termen de până la 6 noiembrie Comisia să prezinte raportul final privind inițierea procedurii de reziliere a contractului de concesionare a Aeroportului”, a declarata Valeriu Streleț cu câteva zile înainte să fie demis. 

 

Julieta Savițchi
09/11/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii