Ministrul Justiției din România: „Societatea vrea mai mult să i se dea ceea ce i s-a furat, decât să vadă la închisoare, pentru 20 de ani, pe cel care a furat”

Anticoruptie.md
27/08/2016
Raluca Alexandra Prună, ministra Justiției din România. Sursa foto: captură Privesc.eu

Majorarea salariilor judecătorilor nu este un element esențial pentru a stopa corupția și a reforma sistemul judecătoresc, crede ministra Justiției din România, Raluca Alexandra Prună. Potrivit ei, salariile mari pot reduce fenomenul corupției, dar într-o anumită măsură.  

„Ce salariu ar fi trebuit să ridice un judecător din România despre care procurorii spun că a luat șpagă 200.000 de euro pentru un stadion? Nu cred că există salariu. Salariile mari nu sunt singurul element care poate să pună capăt corupției. Trebuie făcută foarte multă prevenție și să existe deontologie. Trebuie să fie un corp profesional cu reguli foarte  clare, care să respingă și care să încurajeze denunțarea cazurilor în care nu se respectă deontologia”, a declarat ministra în cadrul unei discuții informale cu jurnaliștii de la Chișinău.

Întrebată care ar fi cea mai bună soluție pentru combaterea corupției, Raluca Alexandra Prună a declarat că nu crede că există o rețetă. „Este un cumul: salarizare, recunoașterea importanței profesiei și o presiune sănătoasă din partea societății și a organismelor internaționale”, a specificat oficialul român.

În opinia ministrei, este foarte important să fie pus în aplicare mecanismul privind confiscarea extinsă a averii. „Societatea își dorește mai mult să i se dea ceea ce i s-a furat, decât să vadă la închisoare pentru 20 de ani pe cel care a furat. Cred că R. Moldova, dacă se află într-un dialog cu Comisia Europeană, nu va avea altă cale decât să-și pună la punct legislația și să prevadă dispoziții de confiscare extinsă”, a mai precizat ministrul român.

Demnitarul afirmă că în România adevărata luptă cu fenomenul corupției a început abia după ce au fost semnate actele de aderare la UE.

Raluca Alexandr Prună s-a aflat ieri într-o vizită oficială în R. Moldova. În timpul acesteia, a fost semnat un plan de acţiuni între Ministerul Justiției din România și Ministerul Justiției din R. Moldova, pentru intervalul 2016-2018. Prin intermediul acestuia se urmăreşte identificarea unor noi posibilități pentru dezvoltarea relațiilor de cooperare dintre cele două state în domeniul justiției.

Anticoruptie.md
27/08/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii