Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a recunoscut rezultatele concursului pentru funcția de procuror general

Julieta Savițchi
18/11/2019
Captură video

Ministerul Justiție va expedia luni Consiliului Superior al Procurorilor lista celor patru învingători ai concursului pentru funcția de procuror general. Anunțul a fost făcut în cadrul unui briefing de către ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi. Oficialul a adus mai multe învinuiri în adresa predecesoarei sale, Olesea Stamate, precum și a fostului guvern condus de Maia Sandu.

„Trebuie să recunosc rezultatele comisiei de experți și să transmit rezultatele la CSP. În Minister nu am găsit niciun act care să confirme anularea concursului. Avem de a face cu o gravă ilegalitate. Fostul ministru a încălcat termenul în care trebuia să trimită lista la CSP”, a declarat ministrul Justiției. În opinia lui Nagacevschi, predecesoarea sa ar fi insultat membrii comisiei de selectare a candidaților la șefia Procuraturii Generale, punând la îndoială experiența lor.

Nagacevschi a reiterat poziția conducerii PSRM și a președintelui Igor Dodon că Maia Sandu ar fi încercat să pună la conducerea Procuraturii Generale candidatul său, iar reformele din Justiție ar fi fost declarative. „Reforma Justiției s-a făcut pe la televiziuni. În această perioadă dificilă, îmi asum răspunderea pentru reformarea Justiției în realitate, dar nu în studiouri”, a spus ministrul Justiției.

Amintim că cei patru candidați la șefia Procuraturii Generale, selectați de comisie dintr-o listă de 20 de persoane, sunt Oleg Crîșmaru, Vladislav Gribincea, Veaceslav Soltan și  Alexandr Stoianoglo.  Presa a scris anterior că ultimul ar fi favoritul socialiștilor.

La 6 noiembrie, ex-ministra Justiției, Olesea Stamate, a anunțat că anulează rezultatele concursului pentru funcția de procuror general, prin care cei patru candidați au fost admiși la următoarea etapă. Motivul invocat de ministră ar fi accesul insuficient al membrilor comisiei la unele informații pentru a verifica integritatea candidaților, dar și aprecierea disproporțională de către unii membri ai comisiei a unor candidați, fapt care a condus la influențarea rezultatelor finale.

În aceeași zi, Guvernul Sandu și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pentru noi modificări la Legea Procuraturii, ca în locul comisiei de concurs, prim-ministrul ar fi cel care selectează lista scurtă pentru înaintarea către CSP.

Asumarea răspunderii a servit motiv pentru PSRM să ceară moțiune de cenzură care a fost votată de deputații socialiști și democrați.

 

Julieta Savițchi
18/11/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii