Ministrul Justiţiei: „Mass-media nu mai este o sursă de informare veridică, de aceea Autoritatea Națională de Integritate nu se va mai putea sesiza din presă”. Ce spun experţii

Anticoruptie.md
12/08/2016
Vladimir Cebotari. Foto: CIJM

Presa nu mai este o sursă de informare veridică, de aceea Autoritatea Națională de Integritate (ANI) nu se va mai putea sesiza în baza materialelor din mass-media, a declarat ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, în cadrul unui interviu acordat portalului Moldova Curată. Astfel a argumentat demnitarul excluderea din Legea privind ANI a mijloacelor de informare în masă ca surse din care inspectorii de integritate se vor putea sesiza pentru a face controale. Experţi media califică declaraţiile demnitarului ca fiind scandaloase şi consideră că oficialul ar trebui taxat pentru afirmaţiile sale.  

Potrivit ministrului Justiției, în ultimul timp, presa s-a divizat în funcție de preferințele politice și ar fi fost implicată în cele mai grave probleme pe care le-a avut Republica Moldova în ultima perioadă, precum fraudele bancare. „Este cunoscut și indiscutabil că apar articole la comandă și o spune asta lumea din toate taberele, o spune clasa jurnaliștilor, o spun cei care consumă articolele. Nu se respectă, din păcate, paritatea de opinii sau echidistanța. Nu mă refer la toți, bineînțeles, dar, din păcate, presa se de-credibilizează împreună cu clasa politică. Din acest punct de vedere, nu mai poate deveni o sursă veridică de informare. Și acest lucru l-a evidențiat Comisia Națională de Integritate, care a avut atâtea autosesizări din articolele din presă, care nu au fost suficient de bine documentate, care doar le-a creat volum de muncă, care nu s-a soldat cu niciun rezultat, dar au consumat resurse importante”, a spus Vladimir Cebotari în cadrul interviului. 

Alina Radu, directoarea Ziaului de Gardă, susţine că, prin această declaraţie, ministrul Justiției a subminat puterea a patra în stat. „Dacă Ministrul Justiției lansează un asemenea mesaj în public, atunci încurajează și alte structuri și persoane publice să blameze sau să ignore presa. Dacă un ministru al Justiției pune într-o oală toată presa, toți jurnaliștii - și pe cei care respectă deontologia, și pe cei care nu o respectă, și pe cei care fac investigații și reportaje de maxim interes public, și pe cei care fac slujbă politică - atunci acest ministru nu poate fi un garant al Justiției pentru jurnaliști și contribuie la deteriorarea situației presei”, este de părere Alina Radu.

Petru Macovei, directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, califică declaraţiile demnitarului drept scandaloase. „Asta înseamnă că statul în general neagă importanţa mass-media în procesul democratic. Domnul ministru spune nişte lucruri care, delicat vorbind, sunt neadevărate. Există multă presă de calitate în Republica Moldova. Sunt echipe de jurnalişti care realizează investigaţii foarte bune, bine documentate şi care chiar semnalează abateri grave în baza cărora Comisia Naţională de Integritate s-a autosesizat şi a adoptat decizii. Nu este vina noastră că CNI-ul, care a fost un instrument politic, a avut decizii duplicitare. Ministrul trebuie fie să-şi redacteze declaraţia, fie să-şi depună mandatul. Să faci asemenea declaraţii, să pui toată presa într-un coş într-o ţară în care aparent are loc reforma Justiţiei şi care chipurile aderă la valori europene, trebuie să fii taxat imediat. M-aş bucura să urmeze taxarea în primul rând din partea publicului şi a breslei”, consideră Petru Macovei. 

Cornelia Cozonac, preşedinta Centrului de Investigaţii Jurnalistice, susţine că atât reprezentanţii organelor de drept, cât şi cei ai ANI ar trebui să fie obligaţi de lege să reacţioneze adecvat la orice încălcare a cadrului normativ, comportament neadecvat al funcţionarilor publici, inclusiv probleme de integritate în serviciul public, probleme scoase la iveală, de multe ori, de jurnaliştii de investigaţie. „Presa nu poate fi exclusă din sursele de informare pentru organele de drept sau inspectorii de integritate, indiferent dacă funcţionarilor le pare sau nu credibilă. Declaraţia ministrului Justiţiei îmi pare total neadecvată, în contextul în care autorităţile s-au angajat în faţa organismelor internaţionale să combată corupţia, să crească nivelul de integritate în serviciul public, să promoveze drepturile şi libertăţile cetăţeanului. Presa, aşa cum este ea în Republica Moldova, a scos în vileag foarte multe cazuri problematice legate de integritatea demnitarilor. Nu vom exagera dacă vom afirma că jurnaliştii au făcut-o de mai multe ori decât instituţiile abilitate să facă acest lucru şi care sunt plătite din banii publici”, a comentat Cornelia Cozonac.

În context, jurnalista a amintit că şi Vladimir Cebotari a fost vizat în anchetele Centrului de Investigaţii Jurnalistice (CIJM), ajungând în vizorul Comisiei Naţionale de Integritate. Una dintre investigaţii a arătat că Fly One, noua companie aeriană înregistrată în toamna anului trecut, o are printre fondatori pe Maria Cebotari, soţia actualului ministru al Justiţiei, în timp ce sora acestuia, Mariana Tăbuică, este noul director executiv al instituţiei. Ministrul a confirmat că familia sa a pornit o nouă afacere şi că e doar o modalitate de a se întreţine. „Exact ca şi oricare cetăţean al acestei ţări, şi eu mă confrunt cu probleme", susţinea funcţionarul cu un venit lunar din activitatea ministerială de circa 16.000 de lei. 

Jurnaliştii portalului Anticoruptie.md al Centrului de Investigaţii Jurnalistice au arătat recent că Mircea Maleca, fostul şef al Autorităţii Aeronautice Civile, este adevăratul partener de afaceri al familiei ministrului Justiţiei în cadrul noii companii aeriene Fly One. Fostul oficial, care s-a văzut nevoit să demisioneze în urma dezvăluirilor CIJM, se ascunde în spatele fostului său socru de la Leova. Legătura dintre cei doi este confirmată şi într-o scrisoare care ar fi fost semnată de Mihai Balan, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), ajunsă în posesia portalului Anticoruptie.md. 

Anticoruptie.md
12/08/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii