Ministrul Justiţiei reacţionează: „E simbolic faptul că Alexandr Stoianoglo nu mai vrea să participe la şedinţele Consiliului Suprem de Securitate”

Irina Odobescu
15/09/2021
Colaj: CIJM

Sergiu Litvinenco, ministrul Justiției și unul dintre autorii Legii care include un mecanism de evaluare a performanței pocurorului general și demiterea acestuia, a reacţionat critic la sesizarea lui Alexandr Stoianoglo către Curtea Constituţională privind calitatea procurorului general de membru al Consiliului Suprem de Securitate (CSP).

„E simbolic faptul că procurorul general, Alexandr Stoianoglo, nu mai vrea să participe la şedinţele Consiliului Suprem de Securitate. Și asta într-o țară în care corupţia a fost declarată drept principala ameninţare la adresa securităţii. Prin aceasta s-a arătat practic bătut în lupta cu corupţia. Nu este primul şi nici ultimul înalt demnitar care a cedat. Poate, totuși, Alexandr Stoianoglo decide să-i lase posibilitatea următorului procuror general să poată participa la şedinţele CSS? Societatea mizează foarte mult pe implicarea procuraturii în acest proces. Mai mult, este chiar obligaţia acesteia. Dar nu poţi să impui omul dacă nu vrea şi dacă nu poate...”, a scris Sergiu Litvinenco, ministrul Justiției, într-o postare pe reţeaua Facebook. 

Precizăm că, Alexandr Stoianoglo a depus, miercuri, o sesizare la Curtea Constituțională în vederea controlului constituționalității prevederilor legale care au instituit pentru procurorul general calitatea de membru de drept în componenţa Consiliului Suprem de Securitate (CSS).

Acuzatorul s-a adresat Curții Constituționale după ce la ședința din august a CSS, președinta Maia Sandu a obiectat procurorului general urmărirea penală a mai multor persoane, inclusiv reprezentanți ai actualei opoziții parlamentare, solicitând, în același timp, raportarea mai multor cauze penale pendinte. Maia Sandu s-a referit la Vlad PlahotniucSerghei Iaralov, Ilan Șor, Constantin BotnariVladimir Andronachi, Gheorghe Cavcaliuc și Veaceslav Platon.

Procurorul general, însă, consideră că detaliile solicitate de şefa statului „ating separația și echilibrul puterilor în stat".

Irina Odobescu
15/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii