Ministrul Mediului Iuliana Cantaragiu sesizează Ucraina după investigația Balkan Insight privind lucrările de extindere a hidrocentralei Novodnestrovsk de pe Nistru

Olga Stăvilă
26/11/2021

Ministra Mediului Iuliana Cantaragiu a reacționat la investigație internațională realizat de portalul Balkan Insight în partneriat cu Anticorupție.md care dezvăluie cu video și fotografii, faptul că Ucraina își continua lucrările în partea sa de frontieră pe Nistru pentu dezvoltarea centralei hidroelectrice de la Novodnestrovsk, chiar dacă că nu a ajuns la un acord în acest sens cu Republica Moldova.

,,La câteva zile după publicarea investigației am scris o scrisoare autorităților responsabile din Ucraina, pe care am transmis-o pe cale diplomatică”, a declarat ministrul Iuliana Cantaragiu pentru Anticorupție.md

,,Imediat ce am citit investigația, am contactat specialiștii din cadrul ministerului pentru a clarifica cele relatate de jurnaliști în investigație, așa cum din imagini nu era foarte clar ce fel de săpături se fac în acea zona. Chiar dacă ar fi vorba de un bazin de acumulare este necesară o adâncime de cel puțin 7 metri”, spune ministra Cantaragiu.

 ,,Tocmai pentru a avea poziția oficială a Ucrainei, la câteva zile de la publicarea investigației am transmis o scrisoare oficială, pe cale diplomatică, prin care solicităm să se facă claritate și anume ce lucrări de se realizează în zona de frontieră a râului Nistru”, a mai spus ea.

Ministra mai menționează că ,,negocierile cu partea ucraineană pe problemele Nistrului sunt dificile. Acest dialog durează din 2008, este un proces de durată, dar tindem să ajungem la un compromis cu partenerii ucraineni”.

Totodată, Iuliana Cantaragiu afirmă că și Republica Moldova ,,are păcatele ei ” în raport situația în care se află râul Nistru. Scurgereea deșeurilor de canalizare și nu doar din diferite localități este o mare problemă, susține Cantaragiu, iar ,,stația de epurare din Soroca este mereu scoasă în vizor de partea ucraineană”.

Întrebată ce va face Ministerul Mediului, dacă cele relatate de jurnaliști în materialul investigativ se vor adeveri, ministra mediului a afirmat că  se va adresa Convenției de la Espoo.

Ucraina este semnatară și parte a Convenției de la Espoo din 1999 privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier, iar fluviul Nistru are o importanță strategică, deoarece alimentează cu apă potabilă peste 70% din populația Republicii Moldova și peste 90% din municipiul Chișinău. La fel, alimentează cu apă potabilă regiunea Odesa din sudul Ucrainei.

Olga Stăvilă
26/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii