15 magistrați ai Curților de Apel Bălți, Cahul și Comrat au fost eliberați din sistem, în baza cererilor depuse. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a admis parțial, în ședința de marți, cererile de demisie depuse de aceștia. Judecătorii pleacă din sistem cu puțin timp înainte de începerea evaluării integrității financiare și etice în instituțiile respective.
Astfel, s-au eliberat din funcție:
MORARU Oleg, judecător, Curtea de Apel Bălți
SCUTELNIC Gheorghe, vicepreședinte interimar, Curtea de Apel Bălți
PUȘCAȘ Viorel, judecător, Curtea de Apel Bălți
COROLEVSCHI Dumitru, judecător, Curtea de Apel Bălți
ROTARU Ala judecător, Curtea de Apel Bălți
BURDENIUC Ruslana, judecător, Curtea de Apel Bălți
ȘLEAHTIȚKI Svetlana, judecător, Curtea de Apel Bălți
CHIRCU Natalia, judecător, Curtea de Apel Bălți
GARBUZ Adriana, vicepreședinte interimar, Curtea de Apel Bălți
REVENCO Angela, judecător, Curtea de Apel Bălți
PUȘCA Dumitru, judecător, Curtea de Apel Bălți
GROSU Iulia, judecător, Curtea de Apel Bălți
DVURECENSCHII Evghenii, judecător, Curtea de Apel Cahul
VAVRIN Galina, președinte interimar, Curtea de Apel Cahul
STARCIUC Ștefan, judecător, Curtea de Apel Comrat
Deciziile CSM intră în vigoare la data acceptării demisiilor.
Ca urmare a demisiilor admise, la Curtea de Apel Bălți rămân în funcție 8 judecători, iar la Curțile de Apel Cahul și Comrat – câte 3 judecători, ceea ce înseamnă că este posibilă constituirea completelor de judecata pentru examinarea dosarelor.
Totodată, este în proces de desfășurare concursul pentru suplinirea, prin transfer temporar, a 12 poziții de judecător la Curtea de Apel Bălți, 4 – la Curtea de Apel Cahul și 3 – la Curtea de Apel Comrat.
CSM notează că pe 7 noiembrie 2024, comisia Vetting a notificat judecătorii Curților de Apel Bălți, Cahul și Comrat despre începerea evaluării integrității financiare și etice.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii