Minus o zi, plus un protest. BCS este împotriva modificării „Zilei Victoriei”

Mihaela Cibotaru
25/05/2023
PSRM

Proiectul de lege care propune comemorarea victimelor celui de-al doilea război mondial în data de 8 mai a încins spiritele în Parlament. Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) va organiza, vineri, un miting de protest, prin care îșii vor exprima dezacordul față de modificarea preconizată.

„BCS va organiza un miting de protest împotriva intenției regimului de la guvernare de a anula marcarea Zilei Victoriei pe 9 mai și de a sărbători pe data de 8 mai „Ziua de comemorare şi reconciliere în memoria celor căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial”, scrie formațiunea. Potrivit BCS, acțiunea este organizată drept răspuns la apelul Comitetului Național de coordonare „Victorie”.

Formațiunea consideră că proiectul de lege înregistrat în Parlament nu reprezintă altceva decât „intenția regimului de la guvernare de a compromite memoria despre Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei”.

Potrivit proiectului de lege, 8 mai va fi desemnată zi a comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial. Autorii documentului susțin că vor să elimine confuzia între data reală - 8 mai – atunci când s-a încheiat cel de-al Doilea Război Mondial pe continental european și ziua de 9 mai,  „impusă de Stalin și de URSS în lagărul socialist, - pentru a-și revendica un rol primordial în victoria împotriva foștilor aliați naziști”.

„Evidențiind importanța zilei de 8 mai 1945 pentru istoria universală și a poporului nostru, din respect pentru acuratețea istorică și pentru identitatea noastră europeană, propunem ca ziua de 8 mai să fie consacrată „ Ziua comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial”, scriu autorii proiectului de lege.

În dimineața zilei de joi, la Parlament a avut un protest împotriva proiectului de lege ce prevede modificarea sărbătorii victoriei.

Mihaela Cibotaru
25/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii