Modificările la Legea cu privire la Procuratură, publicate în Monitorul Oficial. Sergiu Litvinenco: „Azi concursul inițiat de CSP este stopat”

Anticoruptie.md
21/09/2019

Legea de modificare a Legii Procuraturii a intrat în vigoare sâmbătă, fiind publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. „Asta înseamnă că de azi concursul inițiat de CSP este stopat”, a anunțat deputatul blocului ACUM, Sergiu Litvinenco, pe pagina sa de Facebook.

„De acum încolo însă începe greul cel mare – „stabilirea regulilor jocului”, stabilirea componenței comisiei de preselecție, desfășurarea preselecției propriu-zise și identificarea ca urmare a acesteia a cel puțin doi candidați demni de a ocupa funcția de procuror general al Republicii Moldova”, a mai scris Sergiu Litvinenco.

Amintim că la 16 septembrie Legislativul a votat modificările propuse de Guvern la Legea cu privire la Procuratură. Este vorba despre noul mecanism de numire a procurorului general, care prevede selectarea candidatului de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) în baza unei liste scurte, propuse de Ministerul Justiției. Anterior, candidatul la funcția de procuror general era selectat pe bază de concurs public, organizat de CSP.

Potrivit modificărilor în Lege, din componența Comisiei, formată de Ministerul Justiției, va face parte ministrul Justiției, un fost procuror sau judecător, un expert internațional cu vastă experiență în domeniul procuraturii sau al luptei anticorupție, un reprezentant al societății civile, un expert național, desemnat de președintele Parlamentului R. Moldova și un psiholog. Membrii comisiei trebuie să aibă o reputație ireproșabilă și să aibă minimum zece ani în domeniul de specialitate. Numirea candidatului se face la propunerea CSP, din lista candidaților propuși de Comisia constituită de Ministerul Justiției. 

Candidatul la funcția de procuror general, potrivit modificărilor propuse, trebuie să aibă o experiență profesională de cel puțin zece ani în domeniul dreptului, dintre care, cel puțin cinci ani, în funcția de procuror sau judecător sau opt ani în funcție de avocat, sau ofițer de urmărire penală. 

Anticoruptie.md
21/09/2019

Comentarii