Modificările la legea despre importul și exportul armelor, aprobate de Guvern

Ilie Gulca
14/10/2021
Firma cehă Česká Zbrojovka a încercat să exporte peste 100 puști și pistoale prin Moldova în Rusia în 2020

Guvernul a aprobat miercuri proiectul privind ajustarea cadrului normativ prin modificarea Legii privind regimul armelor și al munițiilor cu destinație civilă. Comisia securitate națională, apărare şi ordine publică din cadrul Parlamentului a procedat la modificarea cadrului juridic după a tras concluzia că legislația actuală oferă posibilitatea de re-export de arme și muniții în state aflate sub interdicții din partea UE.

Modificările legislative au menirea să asigure un control eficient al operațiunilor de import, export, reexport și de tranzit al armelor și al munițiilor, precum și identificarea promptă a riscurilor la adresa securității naționale și a ordinii publice.

Totodată, susține executivul într-un comunicat, completarea legislației cu reglementarea procesului de aplicare a marcajului de trasabilitate pe armele de foc importate sau exportate, precum și pe suprafața celor introduse sau scoase definitiv de pe teritoriul Republicii Moldova va contribui la urmărirea internațională a armelor pierdute, sustrase sau implicate în comiterea infracțiunilor și sporirea siguranței publice și eradicarea proliferării ilegale a acestora.

La elaborarea proiectului a fost solicitată asistența Organizației pentru Securitatea și Cooperare în Europa (OSCE), Departamentului de Asistență al Centrului de Prevenire a Conflictelor/Forumul pentru Cooperare în domeniul Securității (CPC/FSC), Agenției Sud-Est Europene pentru Controlul Armelor Mici și Armamentului Ușor (SEESAC).

Potrivit publicației EUobserver, firma cehă Česká Zbrojovka a încercat să exporte peste 100 puști și pistoale prin Moldova în Rusia în 2020. Transportul a inclus puști cu lunetă de model CZ TSR, care pot fi utilizate atât pentru sport, cât și de trupele speciale.

Firma ungară De Fango și firma slovacă XXeurope au încercat, de asemenea, să exporte sute de mii de cartușe de muniție prin Moldova în Belarus cam în același timp, se arăta în documentul intrat în posesia reporterilor de la publicația belgiană. UE a impus embargouri la exportul de arme către Belarus și Rusia în 2011 și 2014. 

Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au dezvăluit în cadrul unei anchete că astfel de state ca Republica Moldova și Ucraina re-exportă armament sau piese produse în state ale UE.

Țările din UE ocolesc astfel interdicțiile impuse unor state ca destinații de export, recurgând la intermedierea Moldovei și Ucrainei.  

 

 

Ilie Gulca
14/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii