Moldova Agroindbank se mută la Codru. Banca a cumpărat hotelul de la Vlad Plahotniuc

Anticoruptie.md
31/10/2016
Hotelul Codru Foto: CIJM

Hotelul Codru din centrul Chișinăului, afiliat omului de afaceri Vlad Plahotniuc, ar urma să se transforme în sediul central al Moldova Agroindbank. Banca anunță că a cumpărat complexul hotelier după ce a desfășurat un concurs public privind procurarea unei clădiri pentru reamplasarea sediului, iar oferta proprietarilor hotelului de patru stele ar fi fost cea mai avantajoasă, potrivit unui comunicat de presă.

Reprezentanții Moldova Agroindbank spun că sunt de mai mulți ani în căutarea unui nou sediu pentru oficiul central, deoarece actuala clădire nu mai este încăpătoare pentru numărul de subunităţi existente. „În rezultatul examinării mai multor oferte, la propunerea Comitetului de Conducere, Consiliul băncii a decis în favoarea complexului hotelier Codru, amplasarea căruia corespunde cel mai mult cerinţelor tehnice stabilite – căi de acces la principalele artere din municipiu, curte şi teren aferent cu suprafaţă pentru locuri de parcare, săli pentru activităţile centrului de instruire al băncii etc.”, se arată în comunicatul de presă. 

Șefii băncii adaugă că până la începerea lucrărilor de reconstrucţie, în următoarele trei-cinci luni, complexul hotelier va continua să activeze conform genului de activitate actual.

Publicația Adevărul Moldova scria acum doi ani că hotelul Codru, cu o suprafaţă totală de 12.600 de metri pătraţi, a fost proprietate de stat până în decembrie 2008, când a fost privatizat de compania Daranian Holdings Limited din Cipru, care a plătit 50,3 milioane de lei, preţ considerat drept derizoriu. Un raport al Curţii de Conturi stabilise că din această tranzacţie statul urma să încaseze cel puţin 212 milioane de lei, adică de patru ori mai mult. Presa a scris că în spatele tranzacţiei ar sta fostul prim-vicepreşedinte al Parlamentului Vlad Plahotniuc. La scurt timp după privatizarea imobilului, Daranian Holding a transferat hotelul unui alt offshore - Investment Development Group. Totodată întreprinderea Codru a fost separată în două şi hotelul a devenit firma Codru Hospitalty, la care acţionar este OTIV Prime Hospitalty din Olanda.

Într-o altă anchetă, reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice scriau că nici actualului președinte al Parlamentului, Andrian Candu, nu îi este străin hotelul Codru Hospitality. Potrivit unor documente apărute anterior în presă, Andrian Candu a fost reprezentant al companiei off-shore OTIV Prime Real Estate BV (Olanda), asociat unic al firmei moldovenești Finpar Invest, cea care a preluat hotelul în 2010. În anul 2011, Candu încă semna acte în numele off-shore-ului.

Pe parcursul anului 2015 și în prima jumătate a anului 2016, Parlamentul a semnat cinci contracte cu hotelul Codru Hospitality pentru contractarea serviciilor de deservire a delegațiilor oficiale. În cele mai multe din cazuri, suma achitată pentru cazarea oaspeților străini a depășit cifra de o sută de mii de lei, cu toate acestea, licitații sau alte concursuri de achiziții nu au fost organizate.

Anticoruptie.md
31/10/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii