Moldova are un nou reprezentant la CEDO. Și-a început activitatea de apărător în Cabinetul avocatului Andrei Năstase

Anticoruptie.md
02/06/2017
Oeg Rotari, noul Agent guvernamental al Republicii Moldova la CEDO. Sursa foto: Ministerul Justiției

Oleg Rotari este noul Agent guvernamental al Republicii Moldova la CEDO. Candidatura acestuia a fost selectată de comisia de concurs creată de Ministerul Justiției și urmează să fie înaintată Guvernului.

Din 2012 și până în prezent, Oleg Rotari activează în calitate de jurist detașat la CEDO, fiind desemnat în această funcție tot de Guvern. În perioada iunie 2008 – noiembrie 2009, Rotari a deținut funcția de consultant în Direcția Agent guvernamental a Ministerului Justiției. La sfârșitul anului 2009, Rotari s-a angajat în calitate de avocat stagiar în Cabinetul defensorului Andrei Năstase, actualul președinte al Partidului Platforma Demnitate și Adevăr. Oleg Rotari are diplome de licență și master în Drept, a făcut studii de filologie (germană – engleză).

Conform Legii cu privire la Agentul guvernamental, numirea în funcție va fi adusă la cunoștința Curții Europene a Drepturilor Omului, prin intermediul Reprezentanţei Permanente a Republicii Moldova de pe lângă Consiliul Europei.

Oleg Rotari a fost singurul candidat în concursul pentru funcția de Agent guvernamental și l-a promovat cu un scor final de 9,5 puncte. Candidatul a susținut proba scrisă, interviul, testul de cunoaștere a limbilor oficiale ale UE.

Comisia de concurs a fost formată din șase membri: Eduard Serbenco, viceministrul Justiției, Cristina Melnic, șefa Direcției generale legislație, Ruxanda Revencu, șef-adjunct al Direcției generale Agent Guvernamental, Aliona Medvețcaia, reprezentanta Cancelariei de Stat, Violeta Cojocaru, membra Consiliului Superior al Magistraturii și Vitalie Nagacevschi, avocat, președintele Asociației obștești „Juriștii pentru drepturile omului”.

Rotari urmează să ocupe funcția rămasă vacantă după ce, în octombrie 2016, Marin Gurin, fratele fostului procuror general, a fost detașat într-o misiune de asistență în Mali. În acest timp, atribuțiile de serviciu le-a exercitat Ruxanda Revencu, șef-adjunct al Direcției generale Agent Guvernamental din cadrul Ministerului Justiției. Anterior, această funcție a mai fost ocupată de Lilian Apostol, Vladimir Grosu, Vitalie Pârlog și Vitalie Nagacevschi.

Agentul guvernamental reprezintă Republica Moldova la CEDO. Totodată, are responsabilități privind asigurarea executării hotărârilor acesteia în cauzele îndreptate împotriva Republicii Moldova, solicită interpretarea, revizuirea sau rectificarea hotărârilor CEDO, întreprinde măsuri pentru prevenirea încălcărilor Convenției Europene.

 

Anticoruptie.md
02/06/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii