„Moldova neutră este transformată într-un câmp de luptă”. Alexandr Stoianoglo s-a lansat în campania pentru prezidențiale cu narațiuni pro-Kremlin

Ilie Gulca
09/07/2024
Alexandr Stoianoglo și Igor Dodon. Foto: socialistii.md

Candidatul apolitic înaintat de PSRM în calitate de concurent electoral unic din partea opoziției la alegerile prezindențiale de pe 20 octombrie, Alexandr Stoianoglo, a operat în discursul său de lansare în campanie cu narațiunea falsă pro-Kremlin conform căreia Moldova este transformată de actuala guvernare „într-un câmp de luptă” și că o „Moldovă europeană trebuie să fie neutră”.  

„Este dezgustător să vezi cum Moldova neutră este transformată într-un câmp de luptă, într-un teritoriu de conflict. Și nu doar partidul de la putere este implicat în acest joc. O Moldovă europeană trebuie să fie neutră în care să existe loc de cooperare între țări și popoare, un loc cu înalte garanții sociale. Un stat care oferă cel mai valoros bun după standardele actuale, și anume securitate”, a spus Alexandr Stoianoglo.

Deinfomarea că Moldova este transformată în teritoriu de conflict are la bază falsul rusesc conform căruia Rusia este în război cu Occidentul, că Ucraina este doar un mandatar al NATO și un câmp de luptă, iar Rusia se apără de agresorul Ucraina.

În realitate, Rusia a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei pe 24 februarie 2022, iar Ucraina se apără de atunci. Afirmația falsă că Ucraina este agresorul este o tactică clasică de manipulare pro-Kremlin pentru a prezenta Rusia drept victimă și pentru a distrage atenția publicului de la propria sa agresiune. În timp ce această narațiune este absolut absurdă pentru cea mai mare parte a lumii, pentru mediul informațional din ce în ce mai insular din Rusia, ea servește ca strigăt pentru a mobiliza sprijinul public pentru politicile autoritare ale Kremlinului.

Nici UE, nici Occidentul, nici NATO nu au declarat război Rusiei. UE, SUA și multe state membre NATO oferă Ucrainei asistență militară  pentru a ajuta Ucraina să respingă agresiunea neprovocată a Rusiei, dar nu sunt implicate în orice luptă.Alianța Nord-Atlantică a fost una dintre țintele predilecte ale propagandei ruse. Odată cu invadarea Ucrainei, Kremlinul și-a intensificat eforturile pentru demonizarea NATO, venind cu narațiuni croite pe realitățile social-politice ale Republicii Moldova. 

Actorii ruși pro-Kremlin insistă pe aceste narațiuni din cauză că sondajele sociologice realizate în ultimii ani sugerează că un număr semnificativ de moldoveni, victime ale dezinformării, acuză NATO sau Ucraina pentru actualul război de agresiune al Rusiei. 

Neutralitatea recunoscută la nivel internațional a fost conform documentelor Departamentului de Stat al SUA, publicate de Wikileaks, condiția impusă de ani buni de președintele Rusiei Vladimir Putin omologilor săi moldoveni în schimbul retragerii trupelor rusești care staționează ilegal pe teritoriul Republicii Moldova. 

În contextul în care neutralitatea sau garanțiile internaționale nu au protejat Ucraina de invazia militară a Rusiei din 24 februarie 2022, decidenții din conducerea Republicii Moldova dezbat actualitatea statutului de neutralitate militară a țării și relația cu NATO.

Narațiunea cu privire la înarmarea excesivă a Republicii Moldova este o altă dezinformare pro-Kremlin propagată intens de alți politicieni pro-ruși precum Irina Vlah. Aceeași narațiune este diseminată de exponenții regimului separatist de la Tiraspol, care subliniază că Moldova nu are nevoie să își modernizeze armata deoarece este un stat de neutru.

În fapt, Republica Moldova a început să investească în domeniul apărării în ultimii doi ani după invazia Federației Ruse în Ucraina. În 2022, instituția de apărare a avut un buget de circa 1,57 miliarde de lei, ceea ce constituia (0,38% din PIB). În 2023, alocațiile au fost majorate cu 649,9 milioane de lei, constituind circa 1,697 miliarde de lei (0,55% din PIB). Iar în 2024 bugetul Ministerului Apărării a crescut cu 270,9 milioane de lei, ajungând la circa 1,968 miliarde milioane de lei (0,65% din PIB).    

Ilie Gulca
09/07/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii