„Moldova nu se va confrunta cu o criză de energie electrică”. Liniștiri și îngrijorări după vizita ministrului Andrei Spînu la Sankt Petersburg

Ilie Gulca
11/10/2021
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu

Guvernul R. Moldova își propune să încheie cu Gazprom un contract cât mai avantajos pe termen lung pentru achiziționarea gazului. În același timp, autoritățile elaborează un plan de rezervă în cazul achiziționării unui volum redus de gaze sau a creșterii prețurilor.

Despre acest lucru a comunicat luni ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, după participarea sa la Forumul Internațional al Gazelor organizat săptămâna trecută la Sankt Petersburg. Oficialul a relevat că se înregistrează o criză pe piața gazelor la nivel mondial și Moldova nu este o excepție.

Cu toate acestea, după spusele sale, autoritățile moldovenești intenționează să facă tot ce le stă în puteri pentru a asigura consumatorii cu gaze la un preț rațional și, pe moment, a insistat el, nu există cauze pentru îngrijorare.

El a mai spus că la Sankt Petersburg a avut o întrevedere cu vicepreședintele Comitetului de Management Gazprom și directorul general al Gazprom Export, Elena Burmistrova. „Din păcate, din motive obiective, nu am discutat cu domnul Miller. Sper să reușesc să am această discuție în perioada următoare”, a adăugat el.

„Am discutat cu doamna Burmistrova despre creșterea volumului de gaze livrate în țara noastră pentru luna octombrie astfel ca niciun consumator, persoană fizică sau juridică, să nu aibă de suferit. [...] Am convenit despre realizarea Planului Energetic 3, despre datoriile existente între Moldovagaz și Gazprom și referitor la semnarea unui contract de livrare a gazelor pe termen lung.”

În ce privește problema asigurării cu energie electrică, ministrul se declară asigurat că nu vor fi întreruperi și că Moldova nu se va confrunta cu o criză de energie electrică. „De altfel, pentru moment, nu există niciun motiv pentru îngrijorare”, a spun Spânu.

Totodată, ministrul a remarcat că prețul stabilit pentru octombrie nu este justificat și nu coincide cu cele convenite. „Indiferent de situație, avem un plan pentru orice eventualitate. Noi tindem să semnăm un contract pentru o perioadă îndelungată, care ar asigura securitatea energetică a Moldovei. În același timp, noi elaborăm împreună cu partenerii noștri un scenariu cu folosirea surselor de alternativă și reducerea consumului de gaz”, a adăugat el.

Societatea moldo-rusă Moldovagaz a explicat săptămâna trecută că se confruntă cu scăderea presiunii în sistemul de transport al gazelor din cauza că Gazprom nu a organizat o rezervă a capacităților necesare pentru transportarea gazelor naturale în Moldova.

„Am discutat cu doamna Burmistrova despre creșterea volumului de gaze livrate în țara noastră pentru luna octombrie astfel ca niciun consumator, persoană fizică sau juridică, să nu aibă de suferit. [...] Am convenit despre realizarea Planului Energetic 3, despre datoriile existente între Moldovagaz și Gazprom și referitor la semnarea unui contract de livrare a gazelor pe termen lung.”

Societatea a precizat că, începând cu octombrie curent, a contractat de la gigantul rusesc 54 de milioane de metri cubi de gaze naturale, ceea ce constituie 67% din cele 80 de milioane de metri cubi necesare pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului.

„Drept urmare, începând cu 1 octombrie, consumul zilnic efectiv de gaze naturale din țară a început să depășească volumul furnizat de Gazprom. Lipsa importurilor de gaze este acoperită din stocul de gaze din conductele magistrale de gaze din Republica Moldova, soldat cu scăderea presiunii în sistemul de transport al gazelor SRL Moldovatransgaz”, a adăugat Moldovagaz.

În același timp, Centrala termoelectrică de la Cuciurgan a anunțat vineri că va reduce volumul livrării energiei electrice pe malul drept al Nistrului, dacă până pe 10 octombrie nu va fi soluționată problema livrării gazului natural rusesc prin Ucraina.

Ilie Gulca
11/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii