„Moldova va avea gaz, problema este la ce preț?”. Guvernul a demarat elaborarea mecanismului de compensare a tarifelor

Ilie Gulca
19/10/2021
Foto: prim-ministra Natalia Gavrilița

Moldova va avea gaz natural la un preț de achiziționare majorat, ceea ce va duce inevitabil la creșterea tarifului. Guvernul elaborează un mecanism de compensare țintit pe păturile vulnerabile. Acesta este mesajul prim-ministrei Natalia Gavrilița enunțat marți în contextul problemelor de asigurare cu gaz natural al Republicii Moldova.

„Mecanismul de compensare pe creșterile tarifare pregătit de Guvern are ca bază compensarea în funcție de venituri, compensarea pe păturile vulnerabile și compensarea în funcție de volumul de gaz consumat de o gospodărie casnică regresiv până la anumite niveluri”, a declarat șefa cabinetului de miniștri.

Această situație este generată de negocierile anevoioase cu partea rusă, care au drept scop obținerea unui preț avantajos, și tendința autorităților moldovenești de a identifica surse alternative de asigurare cu gaze naturale.

„Am fost mereu în discuții cu Administrația prezidențială din Rusia. Am avut discuții telefonice la nivel înalt, dar negocierile nu sunt simple”, a spus prim-ministrul.

În paralel, Chișinăul este în discuții cu mai multe guverne și companii pentru a identifica surse alternative. Guvernul a avut negocieri la acest capitol cu România, Ucraina, Polonia ș.a.

„Chiar azi, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, viceprim-ministrul Andrei Spînu, se află în Polonia. Are discuții la tema crizei energetice. Anterior, vicepremierul Nicu Popescu a avut discuții la același subiect la Bruxelles și București, iar joi va pleca la Kiev”, a precizat Gavrilița.

„Am fost mereu în discuții cu Administrația prezidențială din Rusia. Am avut discuții telefonice la nivel înalt, dar negocierile nu sunt simple”, a spus prim-ministrul.

Executivul demarează procesul de achiziționare a gazelor din surse alternative prin compania Energocom. Un prim-pas în acest sens va fi modificarea bugetului pentru a rezerva bani pentru această achiziție.

Această situație a fost determinată de faptul că Moldovagaz a contractat, pentru octombrie curent, de la gigantul rusesc, Gazprom, 54 de milioane de metri cubi de gaze naturale, ceea ce constituie 67% din cele 80 de milioane de metri cubi necesare pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului.

„Drept urmare, începând cu 1 octombrie, consumul zilnic de gaze naturale din țară a început să depășească volumul furnizat de Gazprom. Lipsa importurilor de gaze este acoperită din stocul de gaze din conductele magistrale de gaze din Republica Moldova, ceea ce este soldat cu scăderea presiunii în sistemul de transport al gazelor SRL Moldovatransgaz”, a adăugat Moldovagaz.

În consecință, Moldova este obligată să identifice surse suplimentare pentru a rezolva această problemă.

„La ședința de guvern din această săptămână, vom lua decizii care vor permite creșterea capitalului social al companiei Energocom. Acest lucru va deschide calea achiziționării gazelor naturale de surse alternative, dacă va fi necesar. Indiferent de rezultatul negocierilor cu Gazprom, noi nu putem lăsa țara fără gaz, de aceea inițiem procedura de procurare din surse alternative”, a explica prim-ministra.

Ea a apreciat importanța finalizării construcției gazoductului Iași–Chișinău. Acest gazoduct a fost folosit, a primit anumite volume de gaz de balansare a presiunii. „Suntem recunoscători României pentru sprijinul primit în acest proces. De asemenea, suntem recunoscători Ucrainei pentru dialogul permanent pentru rezolvarea problemelor de asigurare cu gaze naturale.”

Ilie Gulca
19/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii