Moldovagaz prelungește cu o lună contractul pentru livrare de gaze cu Gazprom. Andrei Spînu spune că tarifele consumatorilor casnice nu vor fi afectate în octombrie

Irina Odobescu
01/10/2021

Contractul de furnizare a gazelor dinspre Rusia către Republica Moldova a fost prelungit, vineri, cu o lună de zile, după ce acesta a expirat pe 30 septembrie. Ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, a dat asigurări că prețurile la gaze nu vor crește. 

Reprezentanții MoldovaGaz au precizat că vor continua negocierile pentru noul contract, inclusiv asupra prețului gazelor naturale. La rândul său, Spînu a declarat că prelungirea contractului are loc în aceleași condiții la care Moldova a primit gaze în luna septembrie. Contractul de livrare a gazului rusesc în Republica Moldova a expirat pe 30 septembrie.

În cadrul unei conferințe de presă de vineri, Spânu a declat că R. Moldova urmează să negocieze prețul de vânzare a gazelor naturale cu Federația Rusă. În acest sens, Spânu va avea o vizită de lucru în Rusia. Viceprim-ministru și ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale a dat asigurări că prețul achitat pentru gazul utilizat în luna octombrie nu va fi mai mare decât până acum.  

Deși Agenția pentru Reglementare în Energetică nu a confirmat oficial informația, economiștii spun că majorarea tarifelor pentru gazele naturale livrate consumatorilor finali, cerută de Moldovagaz, ar fi de 35%, scrie IPN. Executivul spune că, în condițiile creșterii tarifelor pentru consumatorii finali, guvernarea ia în considerare posibilitatea acordării compensațiilor pentru familiile cu venituri modeste.

Irina Odobescu
01/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii