Moldovenii cu pașaport românesc ar putea călători în curând în SUA fără vize. SUA intenționează să bage România Visa Waiver

Mădălin Necșuțu
27/10/2021

Cetățenii Republicii Moldova ce dețin și cetățenia română ar putea călători în SUA fără vize în viitorul apropiat, după ce secretarul american pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas, a declarat marţi că SUA iau în considerare adăugarea a patru ţări în programul de renunţare la obligativitatea vizelor (visa waiver) printre care și România.

"Avem patru candidaţi în pregătire: Israel, Cipru, Bulgaria şi România", a declarat Mayorkas la un eveniment din industria turismului, relatează Reuters. Acest lucru ar permite deplasarea pe teritoriul SUA fără viză pentru o şedere de până la 90 de zile, transmite Reuters.

SUA au adăugat deja din luna septembrie Croația printre țările care nu mai au nevoie de viză pentru a intrarea pe teritoriul american, i-ar efectele s-au simțit imediat din punct de vedere economic.

Directorul executiv al Asociaţiei de turism din SUA, Roger Dow, a declarat marţi că adăugarea Croaţiei reprezintă un impuls de 100 de milioane de dolari pentru economia SUA. "De fiecare dată când sunt adăugate ţări, călătoriile pur şi simplu cresc", a precizat acesta.

În luna februarie, Mayorkas a discutat cu comisarul european pentru afaceri interne şi ambii "şi-au exprimat interesul continuu pentru menţinerea Acordului dintre SUA şi UE privind utilizarea şi transferul de date din registrele cu numele pasagerilor (PNR) şi pentru colaborarea cu Bulgaria, Croaţia, Cipru şi România pentru a îndeplini condiţiile pentru Programul visa waiver".

În prezent, în programul Visa Waiver este aplicat pentru 40 de ţări din lume.

Mădălin Necșuțu
27/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii