Moldovenii din diasporă vor putea vota în baza buletinelor de identitate valabile și a pașapoartelor cu termen de valabilitate expirat

Crina Dumitriu
18/07/2019

Guvernul a dat aviz pozitiv pentru revenirea la sistemul electoral proporțional, pe liste de partid și petru îmbunătățirea procedurii de vot pentru moldovenii din diasporă. Aceștia vor putea vota în baza pașapoartelor cu termen de valabilitate expirat și a buletinelor de identitate valabile.

Cabinetul de miniștri a aprobat, joi, un proiect de lege cu prevederi ce au menirea de a îmbunătăți sistemul electoral, în special: modul de votare în diasporă, transparentizarea finanțării partidelor și a campaniilor electorale; stabilirea unor proceduri clare la întocmirea listelor de candidați.

Executivul a optat și pentru excluderea certificatelor de integritate; excluderea agitației electorale în ziua alegerilor, De asemenea, în diasporă se va putea vota pe parcursul a 2 zile, iar în competența CEC vor intra atribuții de a stabili numărul secțiilor de votare în străinătate. 

Miercuri, la Parlament au fost organizate audieri publice asupra proiectului de lege privind anularea sistemului electoral mixt și revenirea la sistemul electoral pe liste de partid. 

„Argumentul în favoarea acestei propuneri este că cei din Diasporă trebuie să parcurgă cu mult mai mulți km. De aici, având în vedere că cetățenii noștri locuiesc departe de secțiile de votare, în unele cazuri sute de mii de km. Există propunerea ca să aleagă: fie că vin sâmbătă sau duminică”, a menționat Sergiu Litvinenco. Deputatul a precizat că  „Argumentele contra ar fi aspectele legate de securizarea procesului. Cine păzește aceste buletine, trebuie să închiriezi spațiile pentru două zile, respectiv cresc costurile, inclusiv pentru funcționarii electorali”

Expertul Pavel Postică de la Promo-Lex este de părere că  ar fi bine ca și pe intern să se voteze timp de două zile, așa cum s-a propus pentru desfășurărea alegerilro în diasporă. „Toți cetățenii trebuie puși în condiții egale. De asemenea, spațiile trebuie amenajate de vineri. Din discuțiile noastre cu Diaspora, mai bine deschidem mai multe secții într-o zi, decât mai puține timp de două zile”, a spus expertul. 

.

 

Crina Dumitriu
18/07/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii