Monica Macovei, despre prioritățile reformei justiției pentru Guvernul Sandu: „Să înceapă cu verificarea procurorilor și judecătorilor”

Anticoruptie.md
19/06/2019

„Fără o justiție liberă, independentă și profesionistă nu se va construi nimic în Republica Moldova și în nicio altă țară”, a declarat europarlamentara din România, Monica Macovei, fosta ministră a Justiției la București, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă. Ea subliniază că Justiția trebuie să iasă de sub influența politică, iar procurorul-șef, potrivit ei, nu trebuie să fie numit de Legislativ.

Primul lucru pe care ar trebui să îl facă Guvernul Sandu pentru a avansa reforma justiției este să efectueze o verificare a procurorilor și judecătorilor, în opinia europarlamentarei. „Pot să aducă și experți străini care să participe la această verificare a integrității lor, sunt teste. Olandezii au teste - sunt sigură că ajută - prin care verifică pe oricine intră ca judecător sau ca procuror – teste scrise, un interviu cu un psiholog, dar sunt teste scrise și rezistența la presiuni politice, rezistența la presiunea timpului și integritatea, sinceritatea, onestitatea. Toate se pot verifica, numai să vrei”, a precizat eurodeputata.

Monica Macovei a mai vorbit despre importanța unei justiții necontrolate politic. „Independența justiției nu este independența judecătorului sau a procurorului să facă orice, adică nu e independența lui, e independența părților, a oamenilor care ajung la anchetă sau la proces, la un judecător independent, la un procuror independent – independent de politic, independent de corupție, independent de orice influență financiară sau de orice fel. Instituțiile justiției nu intră în această împărțire între partidele dintr-o alianță, nu se face nicio împărțire, nimeni nu ia nimic din justiție. Justiția trebuie să iasă de sub influența politică. Acum nu ajunge să avem instituții, contează cu cine sunt populate, cine lucrează acolo. În Agenția Anticorupție și în CNA, aici trebuie să fie oameni independenți și profesioniști”, a mai spus eurodeputata.

În context, Monica Macovei a declarat că nu e bine ca procurorul-șef să fie ales de Legislativ. „Întotdeauna o majoritate parlamentară politică, deci cea care a câștigat alegeri și a făcut majoritate l-a numit pe cine vrea acea majoritate și în general politicienii nu vor să fie anchetați și cercetați. Sistemul acesta mai este numai în Ungaria, din câte știu eu și în țări cu democrație veche. Nu e cazul în Republica Moldova, cum n-a fost cazul nici în România. Eu am schimbat și a fost foarte bine, propune ministrul Justiției, după ce face o competiție pe care o anunță public – procuror cu atâta vechime, cu atâta experiență, cu psiholog care poate să măsoare și integritatea persoanei, și ministrul își ia răspunderea și propune pe X, se duce la CSM și CSM-ul dă un verdict sau nu – negativ sau pozitiv. Și apoi se duce la președinte, după care se duce la Parlament și Parlamentul nu poate respinge decât motivat. Sunt mai multe puteri implicate în asta ca să se creeze o balanță a puterilor”, a mai punctat Monica Macovei.

Potrivit ei, în această situație este crucială voința politică a forțelor aflate la guvernare. „Chiar dacă vor fi investigate persoane din partidul tău, de exemplu, că asta e… să fim onești, în nicio țară din lumea asta politicienilor nu le place să fie anchetați, arestați, condamnați. Nimănui nu-i place, niciunui om, diferența e că politicienii au poziția să se opună. Deci, voința politică înseamnă să accepți asta, că faci reforma justiției, că faci o justiție puternică, dreaptă, care să respecte legea și atât, adică numai legea, care să fie independentă de corupție, de politic, de orice și care să facă dreptate”, a concluzionat europarlamentara.

Anticoruptie.md
19/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii