Moțiune de cenzură în Parlament împotriva protecției oferită de Guvern „mafiei anabolizantelor”

Anticoruptie.md
02/06/2017
Premierul Pavel Filip. Foto: mtic.gov.md

Fracțiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat a propus vineri, 2 iunie, spre semnare proiectul unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Filip în legătură cu lipsa de acțiuni a acestuia pentru anihilarea schemei de producere și export clandestin a substanțelor anabolizante. „Este clară implicarea reprezentanților guvernării, de la diferite niveluri, în implementarea acestei scheme”, a declarat deputatul Grigore Cobzac, președinte al Comisiei parlamentare de anchetă privind contrabanda cu anabolizante prin intermediul Poștei Moldovei.

Potrivit textului moțiunii, deputații liberal-democrați condamnă faptul că după publicarea raportului comisiei de anchetă nu a urmat nicio reacție din partea autorităților, chiar dacă în acest raport există probe care au demonstrat că este vorba despre scheme de corupție la care au participat autoritățile statului. „Încercarea guvernării de a mușamaliza această problemă care afectează securitatea statului, dar și imaginea acestuia la nivel internațional nu trebuie trecută cu vederea”, a precizat Cobzac.

Liberal-democrații au propus moțiunea spre semnare fracțiunilor din opoziție: comuniștilor, socialiștilor și liberalilor. Pentru a fi inclusă pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului, moțiunea urmează să fie semnată de cel puțin ¼ din deputați.

Invitat săptămâna trecută în Parlament pentru a prezenta raportul de activitate al Guvernului, premierul Pavel Filip a declarat că a auzit nu o singură dată despre scheme de trimitere a țigărilor, anabolizantelor prin intermediul Poștei Moldovei peste hotare, doar că Poșta Moldovei se gândește la veniturile ei. „Înainte de Poșta Moldova, aceste mărfuri trec pe la vamă. Nu tot poștașul e obligat să deschidă pachetele pentru că este controlul vamal. Trebuie să mergeți mai profund în această anchetă ca să vedeți de unde au pornit aceste scheme și cine e responsabil la Vamă”, a sugerat Filip.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a subliniat că, dat fiind faptul că această comisie de anchetă nu are un raport aprobat cu majoritatea de voturi ale membrilor, Biroul Permanent al Parlamentului va veni cu o hotărâre prin care se va constata că activitatea comisiei de anchetă a eșuat din cauza unei rele organizări şi a lipsei unui raport.

Centrul de Investigații Jurnalistice de asemenea a realizat anterior o anchetă despre fabricarea anabolizantelor în Republica Moldova și transportarea acestora prin poștă peste hotare. Investigația jurnalistică a fost inclusă în lista scurtă a candidaților la premiul European Press Prize.

Anticoruptie.md
02/06/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii