Nadejda Hriptievschi „migrează” de la Comisia Pre-Vetting la Comisia Vetting

Anticoruptie.md
01/02/2024
facebook.com/nadejda.hriptievsch

Nadejda Hriptievschi va fi unul dintre cei șase membri ai Comisiei de evaluare externă a integrității etice și financiare a procurorilor (vetting), care va verifica averea a peste 200 de procurori. Hotărârea a fost adoptată de Parlament în cadrul ședinței de joi, 1 februarie. 

Candidatura Nadejdei Hriptievschi a fost propusă de Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”. Legislativul, mai exact celelale fracțiuni parlamentare, urmează să propună și să desemneze alți doi membri, numiți cu votul a 3/5 din numărul deputaților aleși, cu respectarea reprezentării proporționale a majorității și a opoziției. Alți trei membri sunt propuși de partenerii de dezvoltare. 

Membrii Comisiei vetting evaluează integritatea etică și financiară a procurorilor. Mai exact, verifică activele și cheltuielile, raportate la veniturile disponibile și declarate. De asemenea, sunt verificate veniturile și cheltuielile nu doar ale subiecților evaluării, ci și ale membrilor familiilor acestora. Astfel, urmează să fie evaluați extern circa 220 de procurori, precum și candidații la eventualele funcții vacante enumerate mai sus, care vor câștiga concursurile până în 2025.

Nadejda Hriptievschi este fondatoare a Centrului de Resurse juridice din Moldova. Este membră a Uniunii Avocaților din Republica Moldova și membră a Comitetului Consultativ Independent Anticorupție, creat în 2021 de președintele țării. Domeniile de expertiză: sistemul judiciar, asistența juridică garantată de stat și nediscriminarea. A fost implicată în reformele sistemelor de asistență juridică garantată de stat din Bulgaria, Georgia, Lituania, Mongolia și Ucraina și a participat la crearea rețelei Legal Aid Reformers’ Network. Din 2013 până în 2018, a fost membră a Comisiei Europene împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI).

Nadejda Hriptievschi a îndeplinit și funcția de membru al Comisiei Pre-Vetting. La etapa de pre-vetting a fost verificată integritatea judecătorilor și a procurorilor ce aspiră la funcții în Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) - pilonii puterii judecătorești. Ea a analizat și a stabilit alături de ceilalți membri dacă candidații au avut un comportament compatibil cu etica profesională pe parcursul activității, dacă au adoptat sau nu acte arbitrare, dacă au admis conflicte de interese, dacă au declarat în mod corespunzător averea și dacă aceasta corespunde veniturilor lor.

Anticoruptie.md
01/02/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii