Năstase a fost interceptat telefonic și la începutul mandatului de ministru

Irina Odobescu
13/09/2019
Adevarul.ro

Ministru de Interne Andrei Năstase a declarat joi, în cadrul Clubului de presă organizat de Centrul de Investigații Jurnalistice, că interceptările telefonice abuzive, folosite de procurori ca măsură specială de investigație, au început în 2015 și au durat până în 2019, inclusiv în perioada în care noua guvernare preluase puterea. Numărul celor interceptați ilegal, potrivit oficialului,  este mult mai mare decât ceea ce se cunoaște public.  

„Interceptările au început cu acele proteste, cu acele rapoarte scrise pe genunchi prin care se constata că există pericol la adresa siguranței naționale. Noi am fost interceptați până la 14 iunie, deja când eram în funcție de miniștri, unii erau deputați. Procuratura trebuie să acționeze riguros și să decidă cu privire la ilegalitățile comise”, a declarat Andrei Năstase.

Ministrul a precizat că nu poate face publice numele tuturor celor ale căror convorbiri telefonice au fost interceptate în ultimii ani, întrucât unii figurează în anchete penale, care trebuie să fie duse la bun sfârșit.  Interceptarea convorbirilor telefonice ale mai multor politicieni, jurnaliști ți lideri de opinie au fost efectuate de Direcția a cincea din cadrul Ministerului de Interne, care a fost lichidată de Andrei Năstase chiar în primele zile de mandat. El a calificat că această direcția făcea „poliție politică”.    

O investigație RISE a scos  la iveală numele a 52 de persoane printre care politicieni, reprezentanți ai societății civile și jurnaliști, care au fost interceptate telefonic dar și filmate, fără să fie  anunțate sau fără să figureze într-o cauză penală așa cum prevede legea.

Procurorii au inițiat trei cauze penale legate de interceptarea ilegală în ultimii ani a mai multor lideri de opnie. La fel, Comisia parlamentară pentru securitatea statului a demarat un control pe cazul interceptărilor abuzive ale convorbirilor telefonice. 

Irina Odobescu
13/09/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii